Cultură

Șefa statului a premiat câștigătorii concursului de eseuri „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”

Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Limbii Române. În această zi se împlinesc 34 de ani de când Sovietul Suprem al fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină. Cu această ocazie, zeci de oameni din toată țara au participat la Marea Dictare Națională, care a avut loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

privesc.eu
Sursa: privesc.eu

Doritori au avut posibilitatea să se testeze pentru a vedea cât de bine cunosc limba maternă. Tot astăzi, șefa statului a premiat cinci câștigători ai concursului de eseuri „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”.

Scuarul Teatrului de Operă și Balet s-a transformat într-o sală de clasă. Timp de 40 de minute, participanți au avut de scris un eseu dictat de secretarul de stat al Ministerului Educației, Adriana Cazacu, tema fiind „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?".

VOX: „A fost foarte interesant, demult nu am participat la un eveniment atât de frumos cu atâta lume frumoasă în jur. M-am descurcat bine, însă demult nu am practicat scrisul și nu reușeam.”

*„Este o sărbătoare sfântă pentru că limba română a fost ignorată, pentru noi este o limbă sfântă, o limbă melodioasă. Am venit să-mi încerc puterile fiindcă foarte demult nu am scris dictare.”

Veronica Nagorneac a venit din raionul Ungheni pentru a participa la acest eveniment. Tânăra spune că pentru ea este o experiență unică și consideră că s-a descurcat bine.

„Am avut o mare plăcere să particip la acest eveniment, să cunosc persoane noi. Eu la școală nu am probleme cu caligrafia, cu ortografia, mi-a plăcut nespus de mult, m-am descurcat bine.”

Șefa statului, Maia Sandu, și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, au salutat participanții la Marea Dictare Națională.

„Limba română are locul ei în rândul statelor lumi. Alături de peste alte 30 de milioane de oameni pe glob în Republica Moldova vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale UE. În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește limba maternă”, a spus președinta Maia Sandu.

„Limba română este modul prin care poporul nostru își exprimă rostul, emoțiile și aspirațiile, speranțele și dezamăgirile. Sperăm mult ca acest eveniment să devină unul tradițional și să-i reunească an de an pe toți cei care iubesc limba română”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Potrivit organizatorilor, la Marea Dictare Națională au participat aproximativ 500 de persoane. Rezultatele vor fi anunțate până la 10 septembrie.

Citește mai mult