Regional

Telenești: La Țînțăreni a fost inaugurat un monument dedicat eroilor români căzuți în Primul Război Mondial

Ostașii români, comemorați în raionul Telenești. În satul Țînțăreni a fost dezvelit un monument în memoria celor 10 luptători originari din această localitate, căzuți la datorie în Primul Război Mondial. Lucrarea a fost realizată de Asociația „Monumentum”, iar valoarea proiectului depășește o sută de mii de lei.

AO „Monumentum”
Sursa: AO „Monumentum”

Localnicii care au fost prezenți la inaugurare spun că valoarea pe care o prețuiesc acum ca niciodată este pacea, iar acest monument are o importanță deosebită pentru tânăra generație.

„Au fost oameni buni cei care au pus temelie la acest monument. E o memorie pentru noi, e un lucru bun.”;

„Am avut și bunei și străbunei care au luptat. Știm ce înseamnă războiul, pacea face diferența. Mai bine să fii sărac, dar să fie pace.”

Construcția reprezintă un vultur de bronz cu aripile desfăcute și cu o cruce în cioc. Potrivit autorităților, monumentul reprezintă un simbol al demnității, stoicismului, devotamentului și dragostei față de patrie.

„Știu că suntem frați. Știu că prin noi curge același sânge. De aceea, i-am ajutat să construiască acest frumos monument. Datorită faptului că facem parte din același popor, am făcut, vom face și vom rămâne în continuare același popor. Am crezut că este bine și cred și în ziua de astăzi că, este bine să ne ajutăm și să putem colabora”, spune Ioan Mate, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, România.

Lucrările de construcție și amenajare a crucifixului au durat puțin peste două luni.

„Am avut un suport la proiectarea monumentului din partea AO „Monumentum”, și în special din partea lui Iulian Rusanovschi, care ne-a ajutat să cercetăm arhivele române și să-i găsim pe sătenii noștri care au decedat în Primul și Al Doilea Război Mondial”, spune Dumitru Stoica, primarul satului Țînțăreni, Telenești.

„În total, asociația noastră a restabilit și edificat 54 de monumente. Ele, în mare parte au fost ridicate în cinstea eroilor români, dar este vorba și despre acele monumente sau edificii, care au fost prezente pe teritoriul Basarabiei în perioada interbelică, până la ocupația sovietică”, menționează Alexandru Mutruniuc, președintele „Monumentum”.

Cel mai recent monument edificat de Asociația „Monumentum” este cel al regelui Ferdinand I. Bustul lui a fost ridicat în curtea Universității Alecu Russo din Bălți, la 105 ani de la unirea Basarabiei cu România.

Citește mai mult