Politic

Oficial NATO: Chișinăul și-a orientat forțele pentru a menține intactă securitatea și suveranitatea țării, ceea ce a reușit

După izbucnirea războiului din Ucraina, Republica Moldova a fost ținta atacurilor hibride, cărora le-a făcut față, iar în noul cadru de securitate, Chișinăul și-a orientat forțele pentru a menține intactă securitatea și suveranitatea țării, ceea ce a reușit. Este opinia comandantului suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul Christopher G. Cavoli, aflat într-o vizită oficială în țara noastră.

Curs de Guvernare
Sursa: Curs de Guvernare

Într-un interviu exclusiv pentru Moldova 1, înaltul oficial NATO a menționat că Alianța va continua să sprijine Republica Moldova pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

Christopher Cavoli: Avem deja puse în aplicare câteva instrumente care vor furniza rezultate sustenabile

„NATO are mai multe instrumente pe care le utilizează în colaboare cu statele partenere pentru a dezvolta capacitățile de apărare și a le consolida, în special prin intermediul pachetelor de sprijin. Anume prin intermediul acestor mecanisme consolidate poate fi oferită asistența și sprijinul pentru națiuni. În ceea ce privește Republica Moldova, avem deja puse în aplicare câteva astfel de instrumente care vor furniza rezultate sustenabile. Dar primul pas în acest sens este ca Republoca Moldova să dispună de un plan bine stabilit și de o viziune pentru forțele armate pe care le aveți deja”, a declarat Christopher Cavoli, comandantul Forțelor Aliate în Europa.

În ceea ce privește consolidarea securității căilor de comunicații critice de la Marea Neagră, oficialul a menționat că Alianța face tot ce îi să în puteri pentru a preveni eventuale riscurii atât la nivel național cât și colectiv așa încât să descurajeze amenințările din partea Federației Ruse.

„Alianța trece acum prin cea mai mare transformare din ultimii 35-40 de ani. După Războiul Rece ne-am axat pe operațiunile din afara spațiului NATO, operațiuni la scară mică, de contingență. Acum ne concentrăm pe apărarea colectivă pentru care am dezvoltat o strategie comună care se referă la felul cum vom reacționa, avem noi cerințe potrivit cărora NATO își va dezvolta capacitățile, o nouă concepție de comandă și control (C2), lucrăm asupra unor noi mecanisme de luare a deciziilor care ne vor permite să fim mai flexibili, mai agili și mai receptivi”, a mai precizat Christopher Cavoli, comandantul Forțelor aliate în Europa.

Generalul Christopher Cavoli este comandantul suprem al trupelor aliate în Europa și unul dintre cei doi comandanți strategici ai NATO, responsabil pentru comanda generală a operațiunilor militare desfășurate de Alianță.

Interviul integral îl puteți urmări în ediția din această seară a emisiunii „În Context", care va începe la ora 19.00.

Republica Moldova va putea beneficia de un sistem de radare pentru detectarea timpurie a unor pericole eventuale

„Vizita generalului Cavoli în țara noastră reprezintă o dovadă că NATO este un partener de încredere pentru Republica Moldova nu doar pe dimensiunea de securitate, dar și în alte domenii importante pentru țara noastră” - este declarația ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, cu care a reușit să discute reporterul Moldova 1, Leanca Lașco-Rață, după întrevederea celor doi oficiali la Chișinău. În plus, șeful de la Apărare a mai menționat că, până la sfârșitul acestui an, Republica Moldova va putea beneficia de un sistem de radare pentru detectarea timpurie a eventualelor pericole.

Leanca Lașco-Rață, l-a întrebat pe Anatolie Nosatîi în ce constă colaborarea cu aliații NATO pentru Republica Moldova și care ar fi rezultatele Summitului de la Vilnius la care a participat Republica Moldova.

„Republica Moldova are o colaborare frumoasă cu Alianța Nord-Atlantică pe parcursului a 30 de ani, care a început în contextul parteneriatului pentru pace și continuă în mai multe proiecte care ajută domeniul de apărare al Republicii Moldova. Cooperarea Republicii Moldova cu NATO este o cooperare de lungă durată care pe parcursul anilor a marcat rezultate excelente în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Prezența în aceste zile a generalului Cavoli în Republica Moldova este foarte semnificativă, vizita unui oficial de asemenea rang vine cu mesaje importante pentru cooperare, menținerea realațiilor acestora. Dl general a mai fost prezent la noi în țară în calitate de comandant în Eruopa. Iar la acest moment dânsul reprezintă o alianță cu un rol important în menținerea păcii în Europa. Ce ține de rezultatele de la Summitul de la Vilnius, Republica Moldova a fost vizată de mai multe ori și doar în interesul Republicii Moldova. NATO a menționat că Republica Moldova are parteneri de încredere și art. 81 al rezultatului întrevederii a marcat încă o dată recunoașterea de către Alianță a integrității Republicii Moldova, precum și recunoașterea acesteia în hotarele recunoscute internațional”, a menționat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Citește mai mult