Regional

Evghenia Guțu, bașcanul fără cabinet

Oficiul executiv al bașcanei găgăuze, Evghenia Guțul, nu a fost confirmat nici astăzi. Ședința Adunării Populare de la Comrat a fost amânată la solicitarea Evgheniei Guțul. Unii membri discută despre demiterea bașcanei în situația în care expiră termenul pentru aprobarea cabinetului executiv.

captură video
Sursa: captură video

Chiar președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, ia în calcul acest scenariu. Dincolo de tensiunile politice, el a felicitat-o pe Guțul care a împlinit astăzi 37 de ani.

Evghenia Guțul a motivat amânarea prin faptul că unii membri desemnați în cabinetul său nu au trecut prin comisiile speciale pentru că au fost plecați din țară. Ea a anunțat că cei care nu știu găgăuza au fost înlocuiți.

La 9 septembrie, expiră cele 45 de zile în care trebuie format oficiul executiv al bașcanei. În același timp, două tentative nu s-au consumat. Adunarea Populară a aprobat doar structura viitorului cabinet.

„Nu am auzit de la aleșii poporului despre demiterea bașcanei și nici din partea bașcanei, despre dizolvarea Adunării Populare. Cine lansează aceste zvonuri, îl privește, dar eu cred că e o aberație”, a spus Ilia Uzun, membru al Adunării Populare a autonomiei găgăuze.

„Situația nu a scăpat încă de sub control. Cred că mai există loc pentru continuarea procesului de negocieri privind confirmarea unui oficiu executiv competent și profesionist”, a opinat Serghei Zaharia, membru al Adunării Populare.

„Demiterea e posibilă într-o conjunctură care depinde de mai mulți factori. Primul, două treimi dintre membrii Adunării Populare trebuie să voteze pentru suspendarea bașcanei găgăuze, dar mai întâi, trebuie să existe o justificare - încălcarea legislației în vigoare. Și a doua condiție este desfășurarea unui referendum”, a menționat Alexandr Tarnavschi, membru al Adunării Populare a autonomiei găgăuze.

Procuratura verifică dacă Guțul și-a depășit atribuțiile de serviciu sau dacă a comis un exces de putere, potrivit unei plângeri semnate de doi activiști civici de la Comrat.

Jurnalistul găgăuz Mihail Sirkeli consideră că Adunarea Populară nu va iniția procedura demiterii pentru că nu există susținere populară. Ideea a fost lansată de președintele adunării, Dmitri Constantinov, care declarase recent pentru Moldova 1 că demiterea Evgheniei Guțul este un scenariu plauzibil.

„El a crezut că Șor este departe și Evghenia Guțul nu pricepe absolut nimic. Și el va fi cel care va guverna de fapt Găgăuzia. Fiecare va veni la el și el va fi cel responsabil pentru tot ce se întâmplă. Dar Șor a avut un alt plan, Șor a trimis aici emisarii săi. În același timp, Șor încă nu a reușit să primească toată puterea în UTA Găgăuzia. Și această situație îl consumă. Cu cât mai mult această situație îl consumă, el are mai puțin timp să facă ceva la nivel național, să facă proteste sau să destabilizeze situația.”

Evghenia Guțul a fost învestită în luna iulie, însă nu a reușit să-și formeze un cabinet executiv. Adunarea Populară a respins unii candidați desemnați de Șor, care continuă să facă politică din afara țării, deși e condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova. Iar partidul său a fost declarat neconstituțional din cauza finanțării externe tenebre.

Citește mai mult