Economic

LIVE // Ministrul Energiei prezintă rezultatele auditului extern al datoriei la gazele naturale ale Republicii Moldova față de Gazprom

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține un briefing cu tema „Rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldova-Gaz si acțiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz”.

Menționăm că, președintele Maia Sandu a declarat că auditul a identificat faptul că valoarea datoriei de 800 de dolari, invocată de partea rusă, nu corespunde realității. Declarațiile au fost făcute, duminică, la o întâlnire cu femeile de afaceri din autonomia găgăuză, potrivit portalul Nokta.

Precizăm că subiectul acestor datorii a apărut în spațiul public în octombrie 2021, în contextul negocierilor cu Gazprom pentru semnarea unui nou contract de livrare a gazelor. Atunci concernul rus Gazprom a pretins o datorie de peste 700 de milioane de dolari condiționând semnarea contractului cu achitarea treptată a acestor datorii. Chișinăul a anunțat atunci că va efectua un audit internațional al acestor datorii, care urma să fie efectuat până în primăvara anului trecut, dar termenul limită a fost amânat de câteva ori inclusiv pentru că nicio companie internațională nu s-a înregistrat pentru efectuarea acestuia, în contextul războiului din Ucraina.

Abia în august 2022 au fost contractate două companii din Norvegia și Marea Britanie. În iulie, anul curent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că raportul privind auditul extern al datoriei Moldovagaz urma să fie transmis în viitorul apropiat concernului rus Gazprom.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult