Cultură

La festivalul internațional „Maria Bieșu” vor participa soliști de operă și balet din 12 țări

Cu opera „Macbeth” de Giuseppe Verdi va debuta pe 7 septembrie, la Chișinău, cea de-a 31-a ediție a festivalul internațional de operă și balet „Maria Bieșu”. La actuala ediție vor participa soliști de operă și balet din România, Ucraina, Italia, Țările de Jos, Spania, Japonia, Argentina și alte țări. Alături de artiștii consacrați din Republica Moldova, ei vor oferi spectatorilor impresii de neuitat.

Evenimentul reprezintă și un omagiu adus celebrei Maria Bieșu. Primadona a fondat festivalul în septembrie 1990 și a reușit să includă Chișinăul în circuitul european.

„Opera națională a intrat demult în circuitul european, eu aș zice, în circuitul artei academice internaționale, nu doar europene. Anul acesta avem invitați din 12 țări, 23 de persoane destul de importante pentru festivalul „Maria Bieșu”. Un festival este o sărbătoare prin muncă”, menționează directorul și prim-dirijor al TNOB „Maria Bieșu”.

„Mă simt ca un fiu al Teatrului de operă și balet din Chișinău”, a spus baritonul italian Pedro Carrillo. Și asta deoarece a cântat împreună cu trupa noastră în mai multe spectacole la Chișinău, în turnee. La festival va evolua în rolul lui „Macbeth”.

„Un rol ce rezumă toate exigențele pentru un interpret de opera. Macbeth este o tragedie sângeroasă despre goana după putere, foarte actuală astăzi”, a adăugat Pedro Carrillo.

În spectacole de balet „Lacul Lebedelor” și „Don Quijote” vor evolua artiști invitați din România, Germania și Japonia.

„Spectatorii noștri au posibilitatea să vadă la acest festival, la fiecare spectacol artiștii noștri cu artiști invitați de talie mondială și acesta este farmecul acestui festival”, menționează Anastasia Homițcaia, conducător trupa de balet, TNOB „Maria Bieșu”.

Participanții la conferință au abordat și probleme existențiale.

„Din cauza salariilor mizere artistul este nevoit să-și caute de lucru în altă parte și țara pierde artiștii care sunt foarte bine pregătiți”, a adăugat Anastasia Homițcaia. În pofida problemelor, trupa teatrului e pregătită pentru a fi la înălțimea așteptărilor publicului.

„Facem un efort ca să păstrăm Teatrul Național „Maria Bieșu” care este unul dintre cele mai bune și mai frumoase din Europa”, subliniază Iurie Matei, prim-scenograf al TNOB „Maria Bieșu”.

La realizarea festivalului a contribuit Guvernul Republicii Moldova cu un milion 700 mii de lei, partenerii tradiționali, agenți economici, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

„Urmărim scopul sincronizării celor două ramuri foarte importante ale culturii românești, în cazul dat, a culturii care reprezintă teatrul liric de pe ambele maluri ale Prutului”, a menționat directorul ICR „Mihai Eminescu”, Monica Babuc.

La festival vor fi prezentate operele „Macbeth”, „Tosca”, „Turandot”, doua spectacole de balet, concertul-omagiu „Ave Maria” cu participarea dinastiei Samoilă. Evenimentul va culmina pe 24 septembrie cu un spectacol de gală.

Citește mai mult