Economic

Veaceslav Ioniță: Inflația în acest an cel mai probabil se va apropia de 5%. Este o inflație care oferă omului confort

Rata inflației în Republica Moldova va continua să scadă, spun experții, și conform prognozelor va coborî la nivelul de cinci la sută în următoarele luni. De asemenea, se așteaptă o micșorare a prețurilor la produsele de consum, dar și la mărfurile nealimentare. Deocamdată, însă, deși se atestă o încetinire a creșterii prețurilor la produsele alimentare, prețurile în piețele agricole din capitală, bunăoară la fructe și legume, sunt încă destul de pipărate, spun oamenii cu venituri mai modeste.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Rata inflației în Republica Moldova continuă să scadă. Dacă în luna aprilie curent inflația era de 18,1%, atunci în luna iulie aceasta a scăzut la 10,7%. Experții prognozează pentru acest an că rata inflației va ajunge la ținta dorită, și anume la 5%. Totuși, prețurile la produsele alimentare continuă ușor să crească.

„Cam sunt mari pentru pensia pe care o am eu, de 3000 de lei. De o sută de lei... mă uit mai mult la legume. La roșii, la ceapă, la morcov, iată acestea vreau să le iau. Anul trecut prețurile au fost mai mici.”;

„Văd că banalele s-au ieftinit. Cum erau 30, acum sunt 15-20. Harbujii s-au mai ieftinit. În primăvară, când s-a început sezonul erau mai scumpi, acum mai ieftini.”;

„Pentru cei care primesc salariul bun, sunt bune. S-au mărit prețurile puțin. Eu mulțumesc Domnului că primesc cât de cât pensie bună, dar cei care primesc o mie, două, trei, patru cred că li-i foarte greu. Chiar cu prețurile acestea e foarte greu.”;

„Ce putem să cumpărăm de o sută de lei? Un kilogram de roșii și atât. Eu anul trecut am luat cu 12 lei gogoșari, dar anul acesta sunt foarte scumpi. Acum când e sezonul la ardei, la roșii, la gogoșari sunt foarte scumpi față de anul trecut.”;

„Eu sunt de la țară și cresc chestii de acestea. Și când le crești pui tare mult, investești întrânsele și când să le dai, nu iese nimic. La roșii prețurile sunt ridicate. Eu le dau din grădină cu prețul de două ori jumătate mai mic.”

Dacă prețurile la produsele alimentare încă se mai fac simțite, atunci facturile la energia electrică și gaz au scăzut substanțial în comparație cu anul trecut, spun experții. În 2020 Republica Moldova a înregistrat cel mai redus nivel al inflației din istoria țării, însă din cauza războiului ruso-ucrainean, prețurile au crescut considerabil.

„Inflația în acest an cel mai probabil se va apropia de zona de cinci procente. Asta este și scopul și după mine o inflație de 5% este o inflație care oferă omului confort, unu. Doi, este o inflație care scade prețul banului, ieftinește creditele și oamenii se pot aventura iar și în consum, și în procurări de imobile. Deci asta, dacă omul are senzație că e bine a începe a cheltui și economia învie. Dar acum toată lumea șade inhibată, nimeni nu cheltuie și bugetul de stat plânge în hohote deja de câteva luni de zile, că noi avem probleme mari la încasări la bugetul de stat”, menționează expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Inflația este la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Scade în ritm accelerat. Putem să spunem că cel mai probabil în această toamnă o să ajungem la o cifră, adică sub 10 procente. Cetățenii simt acest efect prin, pur și simplu, încetinirea creșterii prețurilor. Asta-i realitatea inflației, valului inflaționist. Pur și simplu ajustează prețurile, le crește, nu întotdeauna prețurile scad înapoi”, spune ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Experții mai spun că în următoarele luni se așteaptă o ieftinire atât la servicii, cât și la produsele alimentare.

Citește mai mult