Politic

Republica Moldova vs Gazprom: Guvernarea de la Chișinău declară că țara este pregătită să reziste unor potențiale provocări

Opoziția din parlament are opinii care aproape coincid cu versiunea Gazpromului. Auditul internațional a arătat că datoriile pretinse de ruși sunt fictive, unii deputați se tem de reacția Federației Ruse. Pe de altă parte, cei de la guvernare susțin că țara noastră e pregătită să reziste unor potențiale provocări. Gazprom nu recunoaște auditul, iar directorul Moldovagaz nu înțelege de unde s-au luat acele 8,6 milioane de dolari - suma pe care e gata să o achite Guvernul pentru a rezolva problema datoriilor față de Rusia.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Nițel dubios și eu pe de o parte mă bucur că noi nu avem datorii față de Gazprom și Rusia, pe de altă parte eu mă gândesc dar care va fi răspunsul Rusiei. Și asta trebuie să mă gândesc nu doar eu, trebuie să se gândească și guvernarea. Răspunsul poate fi care vrei și nu am fantezie ca să-mi imaginez toate consecințele dramatice care pot fi în asemenea situație”, spune deputatul BCS Bogdat Țîrdea.

„Această datorie este fictivă, nu există. Noi am avut și auditul Curții de Conturi care a indicat spre o direcție similară. Partea bună e că suntem pregătiți pentru orice reacție a Gazpromului în momentul în care noi suntem independenți deja de gazele naturale furnizate de Federația Rusă”, a subliniat deputatul PAS Radu Marian.

De-a lungul anilor, Gazpromul obișnuia să-și confirme pretinsele datorii la curtea de arbitraj afiliată camerei de comerț și industrie a Federației Ruse.

„Eu nu înțeleg cum auditul să vină cu alte concluzii atât timp cât acele datorii au fost prezentate documentar instanțelor de judecată, sau arbitrajului internațional. Deci este un nonsens total. Autoritățile statului creează artificial probleme”, afirmă deputatul neafiliat Vasile Bolea.

Una dintre companiile care au realizat auditul, a reprezentat interesele Naftogazului ucrainean și a reușit să câștige despăgubiri de la Gazprom - aproximativ trei miliarde de dolari.

„Compania de audit este foarte serioasă și mai are efectuate audit la nivel internațional și de fapt demonstrează despre anumite abuzuri ale Gazpromului în raport cu Moldovagaz și desigur consumatorii din Republica Moldova”, constată deputatul PAS Lilian Carp.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunțat că opinia în scris va fi prezentată ulterior. Totuși a scris pe canalul său de telegram că suma de 8,6 milioane de dolari provoacă nedumerire pentru că Moldovagaz nu a primit de la producătorii de electricitate banii pe gazele livrate - 46 de milioane de dolari. Ministrul Energiei, Victor Parlicov explicase la emisiunea În Context că 8,6 milioane reprezintă propunerea Guvernului Republicii Moldova pentru Gazprom. Auditul a demonstrat mai multe pachete de datorii cu probleme, de exemplu - 276 de milioane din perioada 1991-2003 nu au putut fi confirmate prin documente, alte 400 de milioane au termenul de executare expirat, rețeaua de conducte nu a fost evaluată corect, Gazprom a plătit inadecvat tranzitul prin Republica Moldova până în 2007, așadar nu acele 8,6 milioane de dolari nu este propriu-zis o datorie, ci o propunere de soluționare amiabilă a conflictului. Vă reamintim că responsabilii de la Gazprom au anunțat că nu sunt de acord și își vor apăra drepturile prin toate metodele posibile. Raportul ar trebui consultat în cu consiliul de observatori al Moldovagaz, unde Gazprom are majoritate, de altfel monopolistul rus deține pachetul de control - peste 63 la sută din acțiunile Moldovagaz.

Citește mai mult