La Chișinău va fi construită o centrală de echilibrare a sistemului electroenergetic al țării
În Republica Moldova va fi construită o centrală de generare a energiei electrice care va echilibra sistemul electroenergetic al țării, inclusiv va acoperi rapid un eventual deficit de curent, provocat de situații imprevizibile cum au fost penele declanșate de bombardamentele rusești asupra instalațiilor energetice din Ucraina. Centrala care va funcționa pe bază de gaz urmează a fi construită într-o zonă industrială din Chișinău de către unul dintre distribuitorii de energie electrică. În acest scop Guvernul, în regim de urgență, lucrează la modificarea legislației naționale, astfel încât investitorii să poată începe lucrările de construcție.
Realizarea acestui proiect va contribui la consolidarea și dezvoltarea surselor de energie renovabilă, fapt ce va asigura flexibilitatea sistemului de energie electrică din țară, spun specialiștii.
„Creșterea considerabilă a energiei regenerabile este foarte benefică, ca noi să fim independenți de sursele fosile, dar în același timp având foarte mare cantitate de energie regenerabilă se creează dezechilibre majore în rețeaua electrică. Suntem în proces de realizare a unei investiții majore în sistemul energetic al Republicii Moldova: în construcția unei centrale, iar scopul ei va fi de a participa anume în piața de echilibrare”, menționează Mihai Gîdei, administrator companie.
„Această centrală nu va putea asigura problema securității energetice a Republicii Moldova în ansamblu, dar insularizat această centrală ar putea livra, de exemplu, pentru o parte a Chișinăului, pentru o perioadă oarecare energie electrică și inclusiv și energie termică, pentru că, ca un produs rezidual va fi și energia termică care ar putea fi preluată și utilizată în mod rațional către consumatorii finali”, spune Sergiu Petrea, director gestiunea energiei.
La prima etapă, centrala va avea o capacitate de 40 de megawați.
„Am scris 40, dar este scalabil, poate fi majorat: 40, 60 megawați, dar depinde cum merg lucrurile. Acesta a fost făcut cu trei ani în urmă, situația ar fi mai mult diferită, dacă avem una două trei din aceste centrale, securitatea energetică va fi foarte puternică, ceea ce și face grupul. Din păcate cadrul legal nu este”, spune Jose Luis Gomez Pascual, director de țară companie energetică.
În prezent Ministerul Energiei este în proces de ajustare a legislației care ar stipula clar toate cerințele de punere în functiune a instalațiilor noi de capacități mari. Centrala urmează să fie construită în raza municipiului Chișinău, în una dintre zonele industriale, iar valoarea investiției se ridică la peste 30 de milioane de euro.