Regional

Epopeea drumului zguduit de camioane de la periferia orașului Vulcănești se pare că nu are sfârșit

Locuitorii unei zone de la periferia orașului Vulcănești nu mai au liniște din cauza mașinilor de mare tonaj care circulă pe lângă casele lor. Oamenii spun că din cauza traficului intens, pe lângă faptul că este deteriorat drumul, li se zguduie casele, iar pe pereți apar fisuri. Autoritățile locale afirmă că s-au adresat de mai multe ori către instituțiile responsabile, însă, până acum nu s-a întreprins nimic. Administrația de Stat a Drumurilor analizează cazul.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Recent, la Vulcănești a început construcția drumului de ocolire a orașului spre șoseaua națională Comrat-Giurgiulești pe unde camioanele să se deplaseze către portul de la Dunăre. Totuși, tirurile circulă și pe strada cu pricina, unde se află o grădiniță, mai multe magazine, precum și peste 70 de case. Locuitorii se plâng de zgomot, că drumul din preajmă a ajuns într-o stare jalnică, dar principalul, că sunt nevoiți foarte des să facă reparație în casă pentru că pereții sunt plini de fisuri.

„Priviți ce se întâmplă! Oamenii nu pot să meargă pe drum. Și abia e începutul. Așa va fi toată ziua și toată noaptea.”;

„Locuiesc toată viața pe această stradă. Anterior, erau mai puține mașini și nu erau așa probleme. Acum s-a deteriorat drumul, au apărut fisuri pe pereți. Vreau să schimb geamurile, dar nu pot.”;

„Traficul trebuie redirecționat, pentru că avem gropi mari în asfalt deja. Îmi tremură geamurile mereu. Am avut un oaspete care s-a speriat într-o zi că e cutremur. I-am spus că la mine e cutremur în fiecare zi.”

Autoritățile locale spun că nu pot să rezolve această problemă din lipsă de bani și că au solicitat ajutor de la autoritățile centrale.

„Doar cu lucrări de întreținere nu vom rezolva această situație. Este necesară o reparație capitală și posibil că transportul de mare tonaj nu va mai crea acest disconfort celor care locuiesc aici. Dacă pe zi circulă în jur de 100-150 de vehicule ușoare, atunci avem în jur de 500 de camioane care zilnic trec pe aici. E o problemă mare. De zeci de ani ne adresăm și sperăm să fim auziți ca acest drum să fie reparat”, spune primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglu.

„Pe acest drum s-au format găuri cu o adâncime de 10 centimetri și mai mult, iar din această cauză, când circulă camioanele, locuințele vibrează și apar fisuri pe pereții caselor. A fost luată o decizie ca să compensăm pagubele suportate de cei care locuiesc aici”, menționează vicepreședintele raionului Vulcănești, Ivan Gaidarji.

Dacă problema nu va fi rezolvată, localnicii spun că ar putea să blocheze această arteră. Administrația de Stat a Drumurilor a anunțat că analizează situația creată și urmează să vină cu o decizie în acest sens.

Citește mai mult