Dumitru Vicol: Efectele scăderii inflației vor fi simțite de către populație treptat
Recesiunea economică din Uniunea Europeană se va resimți și în economia Republicii Moldova. În situația unei stagnări regionale și globale, economia noastră nu va crește simțitor, dar nici nu va cădea la pământ. Declarațiile au fost făcute de economistul Dumitru Vicol de la Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.
Potrivit expertului, deși statisticile arată o scădere a inflației, oamenii oricum nu vor resimți imediat efectul. Motivul este că veniturile reale ale oamenilor au scăzut. Economistul spune că Banca Națională ar putea decide relaxarea politicii monetare și să reducă rata de bază, însă, populația va simți întârziat acest efect.
„E cumva dificil pentru gospodării să ajungă în poziția să zică că prețurile au ajuns la nivelul la care sunt, la care trebuie să fie cât de cât care erau înainte, pentru că veniturile lor în termeni reali oricum încă sunt mai mici, fiindcă salariile nu au crescut atât de mult cât a crescut inflația”, menționează Dumitru Vicol.
Expertul mai spune că moneda națională a devenit mai puternică în comparație cu valuta. Unul dintre efecte este cumpărarea energiei din sursele împrumutate de la partenerii naționali, dar nu din banii planificați în buget. Totuși, întărirea leului moldovenesc nu reprezintă un avantaj pentru exportatorii autohtoni.
„În momentul în care motorul Europei intră în recesiune sau în stagnare, deja dă un semnal că și exporturile vor fi cumva mai moderate. Noi avem avantajul că leul moldovenesc a fost relativ stabil sau puternic în ultimul timp. Prognozele în Moldova spun că nu e necesar să avem o recesiune gravă, dar cel puțin o stagnare și în cazul acesta ar putea ca leul să rămână stabil sau va fi mai puternic ca euro, ceea ce nu este relativ avantajos pentru exportatori”, a specificat economistul Dumitru Vicol pentru postul public de televiziune Moldova 1.