Cultură

La Chișinău a fost inaugurată expoziția „Picasso. Intimo”, dedicată aniversării a 50-ea de la moartea faimosului pictor

Imagini fotografice cu Pablo Picasso, geniul artei moderne, pot fi văzute în premieră la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În această seară, a fost inaugurată expoziția „Picasso. Intimo”, ce reunește copiile fotografiilor maestrului fotograf Roberto Otero. Evenimentul, prilejit de aniversarea a 50-ea de la moartea lui Pablo Picasso, este organizat de Ambasada Spaniei la București.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Fotograful argentinian Roberto Otero, un bun prieten al pictorului, a avut privilegiul de a surprinde instantanee din viața lui Pablo Picasso în casa artistului din Franța. A fotografiat chiar și umbra celebrului pictor printre lucrările lui.

„Eveniment de talie mondiala, deoarece, cred că e prima dată când în Republica Moldova se expun, bine, nu originalele, ci copiile. Este un eveniment nu numai cultural, dar și din punct de vedere social-politic fiindcă opera lui Picasso a lăsat amprente în relațiile politice, în ceea ce privește drepturile omului”, spune directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava.

Expoziția este una dintre cele 48 de evenimente organizate în opt țări europene cu prilejul aniversării de jumătate de secol de la moartea lui Pablo Picasso.

„Reprezintă momente din viața lui Picasso, întâlniri cu diferite personalități, munca asupra lucrărilor de pictură, decorarea vaselor de ceramică. Pablo Picasso e mereu în acțiune”, menționează ambasadorul Spaniei la București, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano.

„Ne dorim continuarea colaborării în domeniul culturii. De Crăciun vom organiza un alt eveniment care va contribui la cunoașterea valorilor culturale spaniole”, spune Micaela Ossola Revilla, atașat cultural, Ambasada Spaniei.

O variantă a expoziției „Picasso. Intimo” a fost inaugurată vineri la Muzeul municipal din București.

„Mă bucur foarte mult că această expoziție a venit și la Chișinău. Deci, până la urmă asistăm la un mic turneu în care putem admira niște momente deosebite și necunoscute din viața lui Picasso. Este unul dintre artiștii mei favoriți și cred că nu și-a pierdut actualitatea”, subliniază ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

„Știu, cunoaștem, dar cred că foarte puțin, de aceea sunt foarte binevenite asemenea evenimente.”;

„E foarte plăcut să văd că la Chișinău se desfășoară o expoziție în memoria lui Pablo Picasso, pictorul care a marcat istoria artei mondiale.”

Pablo Picasso s-a născut în 1881 la Malaga, Spania. După o remarcabilă carieră artistică, în care și-a adus contribuția la evoluția artei moderne, celebrul pictor s-a stins din viață în 1973 în Franța.

Citește mai mult