Cultură

Teatrul Satiricus: Cea de-a 34-a stagiune teatrală va începe cu premiera renumitului spectacol „Unchiul Vanea”

Început de stagiune cu o premieră la Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”. Tânărul, dar deja apreciatul regizor Dumitru Acriș, care, după începutul războiului a abandonat Rusia unde monta spectacole la cele mai importante teatre, finalizează munca la renumita piesă cehoviana „Unchiul Vanea”. Premiera va avea loc pe 15 septembrie, la inaugurarea celei de-a 34-a stagiuni teatrale.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Cred că acest spectacol este despre tot ce noi trecem sub tăcere, nu ne vorbim, nu ne spunem astăzi, aici, acum. Mâine o să fie prea târziu. Este vorba despre o întreagă gamă de dezamăgiri și cel mai important pentru mine, ce am găsit eu în materialul acesta și mi-a atins sufletul este puterea de a compătimi”, menționează regizorul Dumitru Acriș.

„Unchiul Vanea” este un spectacol-durere, afirmă actorii.

„Personajul meu este Astrov, doctor de profesie care nu vede perspectiva în viață și să moară nu poate și să trăiască nu poate”, spune actorul Constantin Haret.

„Actualitatea spectacolului constă în faptul că toate depind de om. Unora învățătura le oferă înțelepciune, delicatețe sufletească, alții se transformă în animale. Așa este personajul meu - mare profesor, care distruge totul în jur”, spune actorul Alexandr Shishkin.

Gheorghe Gușan s-a apropiat de rolul titular dintr-o nouă perspectivă.

„O altă abordare, mai dură pentru că legile societății de azi sunt mai dure și dacă în 1950, unchiul Vanea are un mod de a gândi, în secolul 21 e un pic altfel, altele sunt prioritățile”, afirmă actorul Gheorghe Gușan.

Rolul Soniei este o nouă treaptă pentru Olga Anghelici.

„Destul de puternică până la urmă și plină de speranță, care-i încurajează pe toți ai casei. Este o luptătoare și mă bucur foarte mult că am ocazia să mă contopesc cu acest rol”, spune actrița.

Regizorul Dumitru Acriș se află la a doua montare la Satiricus. O experiență interesantă, dar și dificilă, spun actorii.

„Cred că am săpat, săpăm în continuare în noi. Ne este foarte greu tuturor, dar încercăm să mergem înainte și pentru asta îi mulțumim lui Dumitru Acriș că încearcă să ne scoată din zona noastră de confort”, spune actrița Alexandrina Grecu.

„Mă bucur că s-a creat această chimie, este vorba despre diferite generații de actori. Asta înseamnă diferite experiențe de viață și eu învăț cu fiecare spectacol montat, învăț de la cei tineri, învăț de la cei cu experiență”, subliniază regizorul Dumitru Acriș.

Spectacolul „Unchiul Vanea” va inaugura pe 15 septembrie stagiunea teatrală. Noua montare este inclusă în programul Festivalului Internațional de Teatru sub genericul „Gândește liber”, ce va fi găzduit de Teatrul „Satiricus” în perioada 4 - 29 octombrie.

Citește mai mult