Șeful Sputnik Moldova a fost expulzat din Republica Moldova. Reacția Moscovei
Un cetățean rus în vârstă de 56 de ani, conform actului emis de către Inspectoratul General pentru Migrație, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de zece ani. Conform procedurilor, persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre.
Ulterior, portalul Sputnik Moldova, o entitate controlată de statul rus, a informat pe pagina de Facebook că este vorba despre șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov.
„În această dimineață, ofițerii serviciului de migrație din Republica Moldova au mers la domiciliul jurnalistului, l-au urcat într-o mașină și l-au dus la aeroport cu ordin de deportare”, a menționat Sputnik Moldova, adăugând că despre acest lucru a fost informat și ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.
Serviciul de Informații și Securitate blocase site-ul Sputnik încă în a treia zi de război, însă redacția a continuat să lucreze, clonând pagina web. Responsabilii de la guvern au anunțat că șeful Sputnikului prezenta pericol pentru securitatea Republicii Moldova.
Rușii au reacționat ca de obicei prin Maria Zaharova. Narațiunea lor se potrivește numai bine expresiei cu bârna din ochiul altuia, Zaharova a învinuit Republica Moldova de dictatură și presiuni asupra jurnaliștilor. Ea a descris societatea noastră ca și cum ar fi vorbit de Rusia sau Belarus.
„Formal, există alegeri, există o procedură electorală. În realitate însă, nimic nu funcționează. Totul este blocat. Și nu pur și simplu nu funcționează, dar din cauza intervențiilor. Totul e blocat”, a declarat Maria Zaharova, șefa Departamentului de Informare și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.
„Nu este o acțiune singulară. Face parte din aceeași garnitură de acțiuni inadecvate ale actualei conduceri a Republicii Moldova față de noțiunea de democrație. (...) Este pur și simplu o curățare a propriului câmp informațional”, a adăugat Zaharova.
Sputnik news este controlat de statul rus și a fost lansat în 2014, în toiul crizei ucrainene, când Rusia a ocupat Crimeea și a pornit un război sub steag fals în Donbas. Sputnik se concentrează pe rețele și pe publicul din afara Rusiei.
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat la un briefing că autoritățile de la Chișinău „au toleranță zero pentru știrile false”, iar instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale.
„Vreau să repetăm ceva foarte clar. Autoritățile au toleranță zero pentru știrile false. Instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, cu minciună, propaganda, și dezinformare. Mesajul nostru este unul clar, vom continua să protejăm interesele cetățenilor Republicii Moldova, depinde de fiecare din noi, de întreaga ., indiferent de ideologie politică sau limba pe care o vorbim, să nu permitem nimănui să ne dezbine sau să ne slăbească țara prin intermediul propagandei și conținuturilor malițioase”, a menționat Daniel Vodă.
Potrivit Inspectoratului pentru Migrație, Vitali Denisov a fost declarat persona non grata conform Legii privind regimul străinilor - poate fi desemnată indezirabilă persoana care desfășoară activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică. Vitali Denisov a reprezentat interesele Rusiei în enclava separatistă din Georgia - Osetia de Sud, unde a făcut parte din misiunea militară rusească. A mai condus redacțiile Sputnik din aceeași regiune și din Azerbaidjan. Jurnaliștii azeri scriu despre el că ar fi colonel de securitate.
Amintim că, la 26 februarie 2022, Serviciul de Informații și Securitate a emis un ordin ce prevede blocarea portalului www.sputnik.md, deoarece era promotor de informații ce incită la ură și război.