Cultură

La Chișinău începe Reuniunea Teatrelor Românești, ediția a VIII-a, cu un spectacol marca Radu Afrim

Teatrul Național „Mihai Eminescu” invită spectatorii la cea de-a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău care se va desfășura la 14-24 septembrie, cu genericul „Atât de aproape”, sub înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al președintelui României, Klaus Iohannis.

CTnews
Sursa: CTnews

Mâine, începe Reuniunea Teatrelor Românești, ediția a VIII-a, o ediție specială, aflată al treilea an succesiv sub înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al președintelui României, Klaus Iohannis.

„Am început această reuniune cu un showcase, cu un portofel, pentru curatori internaționali, pentru critici de teatru, pentru spectatori, pentru cei care iubesc teatrul, o avanpremieră cu acest showcase. Și deja de astăzi urcă în scenă prietenii noștri, cei care vor prezenta „Seaside Stories”, un spectacol marca Radu Afrim. Așa de mult mă bucur când aud și în stradă: vai de mine, vine Radu Afrim! Spectacolul Radu Afrim la Chișinău, spectacolul Purcarete! Asta e atât de frumos! Mă bucur că avem posibilitatea să organizăm această Reuniune a Teatrelor Naționale Românești”, a declarat Petru Hadârcă în cadrul ediției de astăzi a emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Evenimentul cuprinde o gamă largă de manifestări culturale: spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții fabuloase și scenografii impresionante; expoziții de carte și conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră ale spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber (în total 11 spectacole ale TNME și alte 38 de evenimente), expoziții de carte, expoziții de tablouri.

Pentru prima dată, în acest an, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a fost precedată de un showcase care a început la 8 septembrie cu spectacolul „Romeo și Julieta” (producție TNME).

Regalul teatral al celor opt teatre din România incluse în programul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești va începe azi seară cu spectacolul ce deține premiul național UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 – „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor – Radu Afrim, o producție a Teatrului de Stat Constanța.

Teatrele Naționale din România (Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național Târgu-Mureș) vor veni cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Alături de ele programul conține cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova (Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume).

Secțiunea Teatrului Radiofonic propune șapte spectacole, producții ale Teatrului Național Radiofonic din București – Radio România. Două din aceste spectacole sunt coproducții, în care actorii TNME joacă alături de artiști de la teatrele din România. Unul dintre spectacole este realizat după romanul lui Dumitru Moruzi, care, cu 100 de ani în urmă, scria despre pericolele proliferării gândirii imperiale ruse, iar una dintre producții, pentru al doilea an consecutiv, este realizată după romanele Tatianei Țâbuleac, scriitoare din Republica Moldova. Radio Moldova, IP Compania „Teleradio-Moldova, va fi prezentă cu două spectacole.

Și în acest an invitat de onoare al Reuniunii este Teatrul Național „Ivan Franko” Kiev, cu spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop” după Hryhori Kvitka-Osnovianenko (joi, 21 septembrie).

Pentru prima dată în program figurează genul de teatru stradal, în aer liber, cu reprezentații de spectacole nonverbale, care vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” în deschiderea festivalului, precum și în zilele de 16 și 23 septembrie.

Organizatorii au adus de la Craiova o impresionantă expoziție de carte Shakespeare, cu exponate rare, dedicată celor 400 de ani de la apariția operelor complete în ediția First Folio (colecția Emil Boroghină, actor și regizor, director fondator al Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, președinte al Fundației William Shakespeare Craiova, vicepreședinte al Rețelei Europene a Festivalurilor Shakespeare); expoziția de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor” dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989 - autor Florin Ghioca, fotograf și artist.

În data de 15 septembrie, oamenii de teatru, cercetătorii din mediul academic și universitar vor avea o ocazie rară de a se întâlni într-o conferință cu traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019), domnul George Volceanov, prof. univ. dr., și doamna Nicoleta Cinpoes, prof. univ., dr. în Studii Shakespeariene, Universitatea Worcester, Marea Britanie.

Festivalul este organizat cu sprijinul ministerelor Culturii din Republica Moldova și din România, al Institutului Cultural Român și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției și are scopul de a coaliza oamenii din Republica Moldova și din România în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se învață și se dezvoltă modele sustenabile de gestionare a patrimoniului cultural național, în care se construiește pas cu pas un ecosistem cultural prietenos și accesibil fiecăruia.

TVR Craiova
Sursa: TVR Craiova

Citește mai mult