Comemorări: Mircea Snegur, omul potrivit la locul potrivit
Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a decedat aseară aproape de miezul nopții. La 83 de ani, a pierdut lupta cu o boală incurabilă. Mircea Snegur a fost președintele Independenței și al luptei pentru integritatea Republicii Moldova. A fost un om politic, iubit de popor și apreciat de intelectuali.
A susținut mișcarea de renaștere națională, a optat pentru limba română și alfabetul latin. Pe scurt - a fost un patriot. Unii chiar specifică - a fost omul potrivit la locul potrivit în istorie. A intrat în învălmășeala de la sfârșitul anilor '80 din poziția de membru al nomenclaturii comuniste, dar a avut curajul să se desprindă, să treacă de partea poporului său și să se opună Kremlinului.
„Îmi amintesc, noi am avut o deplasare la un forum mondial în Crans-Montana, Elveția, în iunie 1991, înainte de prăbușirea imperiului sovietic. Și la o întâlnire cu un oficial elvețian de acolo, oficialul înalt se întoarce către colegul și spune: „il est un vrai paysant”, adică este un adevărat țăran. Deci lucrul ăsta i s-a tradus și îmi amintesc că domnul Snegur chiar s-a mândrit cu lucrul acesta, că a fost identificat cu firea aceasta țărănească”, a spus scriitorul Ion Hadârcă, deputat în Parlamentul Independenței.
„Perioada 1989-90, atunci când a pornit mișcarea de renaștere națională în stânga Prutului, este legată, dincolo de tot ceea ce au însemnat scriitorii, jurnaliștii, oamenii de creație, este legată și de numele lui Mircea Snegur care venea direct de sus, din nomenclatura de partid, și care a avut curajul ca, în momentele cheie, în momentele de istorie, să treacă de partea poporului din care se trage”, a menționat jurnalistul Alecu Reniță, deputat în Parlamentul Independenței.
„În mod deosebit, perioada când am fost atacați mișelește de către Federația Rusă în 1992 și asumarea întregii răspunderi de a da ripostă agresorului din calea noastră de reunificare. Atunci s-au întreprins toate măsurile în cadrul legii, al demnității și al normelor dreptului internațional pentru a-i da ripostă și a-l pune la punct în măsura puterilor noastre. Demnitatea este mai puternică decât orice armă. A dat un imbold demnității”, a accentuat juristul Alexandru Arseni, prof. univ. dr., deputat în Parlamentul Independenței.