Regional

Lipsă de cadre didactice în nordul țării: Profesorii sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pe jos

Unii profesorii din nordul țării sunt nevoiți să facă navetă în satele vecine pentru a preda ore. Și asta deoarece mai multe instituții de învățământ duc lipsă de cadre didactice. Astfel, aceștia sunt nevoiți să parcurgă 15 kilometri pe jos.

În gimnaziul din satul Bădiceni învață în jur de 200 de elevi. Cinci pedagogi din această instituție fac naveta și în satele Șeptelici, Rublenița, Cremenciuc și Sobari. Dimineața se deplasează cu transportul public, iar la întoarcere, în unele zile pe jos. Din acesta motiv, unele profesoare au făcut și lecții de șoferie.

„Eu sunt prima profesoară din instituție care am acceptat să cumulez în satul Sobari. Acesta se află la 6 km de instituția noastră și îmi vine foarte greu să mă deplasez. Al treilea an cumulez în a doua instituție în satul Cremenciuc care se află la 15 km de domiciliul meu și reiese că de trei ori pe săptămână eu fac 30 km cu automobilul personal tur-retur” spune profesoara Rodica Tetelea.

„A se deplasa dintr-o localitate în alta este destul de complicat, mai ales dacă punem drumul pe care îl parcurgem, distanță și calitatea drumului de azi pe timp de iarnă, în special. Este foarte greu de revenit în localitatea mea mai ales în orele după amiază, practic nu este transport. Atunci mi-am pus obiectivul să șofez și de un an de zile am luat permisul”, adaugă Snejana Eftodi, profesoară.

Astfel, directorul gimnaziului din Bădiceni susține că din această cauză procesul educațional este dat peste cap.

*„În primul rând, pornind de la schemele orare care noi trebuie să le intrăm în situație la doamne. În satul Șeptelici merg toate trei cu o mașină și ne străduim să le punem în aceeași zi, dar și aici trei profesoare lipsesc. Pentru ca să facem o ședință, o adunare vrem să fie într-o zi, ba nu-s trei, în alta nu-s două, sunt probleme și la asistatul reciproc și la diriginție” * afirmă directoarea gimnaziului Bădiceni, Angela Gumenco.

Anul acesta, Direcția Învățământ Soroca a solicitat Ministerului Educației să fie repartizeze 14 cadre didactice pentru instituțiile de învățământ din raion, însă, doar două tinere au acceptat și s-a angajat în calitate de educator în grădinițe.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult