Politic

Mircea Geoană, pentru Moldova 1: Interesul liderilor Republicii Moldova este de a avea o armată cât mai robustă și mai competentă cu putință

Provocările lansate de Federația Rusă la adresa Republicii Moldova nu vor conteni, iar autoritățile din țara noastră trebuie neapărat să întărească securitatea națională. Este declarația făcută de secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat pentru postul Moldova 1. Geoană a menționat că Alianța Nord-Atlantică va colabora în continuare cu țara noastră pentru ca forțele armate ale statului să devină interoperabile.

Agresiunea rusă la Gurile Dunării

Aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, secretarul adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a declarat că actualmente nu a fost constatată niciun fel de intenție deliberată a Federației Ruse să atace teritoriul românesc sau un alt teritoriu aliat pentru că asta ar însemna o escaladare fără precedent a acestui conflict. El a precizat că nu există pe moment riscuri pentru Republica Moldova, în contextul agresivității rusești la Gurile Dunării.

„Mesajul meu este de liniște, de încredere. Este foarte bine că suntem în NATO și încercăm și România, în plan bilateral, și noi, în plan trilateral, împreună cu Uniunea Europeană, să ajutăm Republica Moldova să își întărească propria securitate națională, reziliența de societate și să fie capabilă să facă față acestor provocări care vor continua să existe la adresa sa.”

Parteneriatul NATO cu Republica Moldova

Mircea Geoană susține că NATO, de comun cu Uniunea Europeană, va continua să investească în Republica Moldova pentru a întări reziliența economică, instituțională, civică și militară a acesteia.

„Un program pentru a face forțele armate ale Republicii Moldova interoperabile, nu parte a NATO, dar interoperabile cu NATO. De ce? Pentru că suntem cei mai buni din lume la ceea ce facem. Războiul din Ucraina e o demonstrație clară - ucrainenii, cu doctrină, cu pregătire, cu sistem de comandă și control de tip NATO, sunt mult mai performanți decât ceea ce oferă Federația Rusă. Iar interesul liderilor Republicii Moldova este de a avea, neutri fiind și respectând acest lucru, o armată cât mai robustă și mai competentă cu putință. Și NATO este dispus să lucreze cu Republica Moldova în această direcție”, a spus secretarul adjunct al NATO.

Mircea Geoană se află la prima sa vizită oficială în Republica Moldova de la învestirea sa în funcția de secretar adjunct al Alianței Nord-Atlantice.

Citește mai mult