Internațional

Bucureștiul așteaptă de la Kiev măsuri de control al exportului de cereale. Spânu: Republica Moldova va pune la dispoziție toată infrastructura pentru tranzit

Comisia Europeană a anulat restricțiile impuse în privința importurilor de cereale ucrainene, însă a solicitat Kievului să aplice măsuri pentru evitarea supraofertei de cereale. Totuși, Polonia, Slovacia și Ungaria vor continua să interzică importurile pentru a proteja fermierii locali. În același timp, România a solicitat de la autoritățile ucrainene un plan de măsuri eficiente de control al exportului de cereale.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Guvernul de la București a emis un comunicat în care este menționat că autoritățile ucrainene trebuie să prezinte până în data de 18 septembrie un plan cu măsuri pentru a preveni denaturarea pieței. În funcție de informația prezentată, executivul român urmează să decidă măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor. Între timp, la Constanța a avut loc o ședință privind exportul cerealelor din Ucraina organizată de Ambasada SUA de la București. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România este pregătită în continuare să ajute țara vecină și să majoreze capacitatea de tranzitare.

„În luna august, s-au tranzitat prin România în jur de 2,5 milioane de tone de grâu, peste 2,5 milioane de tone. Nivelul la care ne dorim să ajungem în lunile următoare este de patru milioane de tone și este posibil acest lucru”, a menționat ministrul Sorin Grindeanu.

Prezent la eveniment, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a menționat că țara noastră va pune la dispoziție toată infrastructura necesară pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene.

„Am pus la dispoziție portul de la Giurgiulești atât cât este posibil. Nu este un port foarte mare, dar poate asigura transportul grânelor, dar și altor mărfuri care vin din Ucraina și în continuare vom pune la dispoziție toată infrastructura pe care o are țara noastră pentru acest scop. Solidaritate în această situație complicată trebuie să fie cu toată lumea, or Moldova, probabil, este a doua cea mai afectată țară din cauza acestui război”, a subliniat Andrei Spînu.

Între timp, Kievul s-a angajat, potrivit AFP, să adopte în termen de lună măsuri pentru evitarea creșterii volumelor de grâne pentru export.

„Restricțiile privind exporturile agricole ale țării noastre din partea Uniunii Europene au fost anulate. Acum este important ca unitatea europeană să funcționeze la nivel bilateral cu vecinii, ca vecinii să susțină Ucraina în timp de război. Europa mereu învinge atunci când înțelegerile funcționează, iar promisiunile sunt respectate”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Amintim că în data de 17 iulie, Moscova a anunțat că a ieșit din acordul privind cerealele de la Marea Neagră, pe motiv că nu ar fi fost respectată parte din acord care privește Rusia.

Citește mai mult