Internațional

Stoltenberg avertizează: Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, într-un interviu pentru germanii de la Funke, că va fi necesar „să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, relatează agenția Ansa, citată de news.ro.

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se așteaptă atunci când încep. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a spus Stoltenberg.

Conflictul a început în februarie 2022, când Moscova și-a trimis forțele în Ucraina, readucând războiul în Europa pentru prima dată în ultimele decenii.

„Cu toții ne dorim o pace rapidă”, a continuat secretarul general al NATO, „dar în același timp trebuie să recunoaștem acest lucru: dacă președintele Volodimir Zelenski și ucrainenii încetează să lupte, țara lor nu va mai exista; dacă președintele Vladimir Putin și Rusia depun armele, vom avea pace”.

În ceea ce privește dorința Kievului de a adera la NATO, Stoltenberg dă asigurări: „Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va adera” la Alianța Atlantică.

„Când acest război se va încheia, vom avea nevoie de garanții de securitate pentru Ucraina, altfel istoria s-ar putea repeta”, a mai spus secretarul general al NATO.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult