Cultură

Aniversare shakespeariană la Chișinău. În cadrul reuniunii teatrelor naționale românești a fost organizată o expoziție-eveniment dedicat First Folio

Marcată în toată lumea, aniversarea de 400 de ani de la apariția, în 1623, a ediției First Folio a Operelor complete ale lui William Shakespeare, a fost sărbătorita și la Chișinău. În cadrul reuniunii teatrelor naționale românești a fost desfășurată o expoziție-eveniment: colecția de cărți rare shakespeariene adusă de distinsul om de teatru Emil Boroghină, directorul festivalului internațional "Shakespeare" de la Craiova.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În debutul expoziției sunt copiile ediției First Folio apărute în 1623 - o mie de pagini ale marelui dramaturg care au cucerit lumea.

„Expoziția cuprinde copii după ediția Princeps și realizate de marii editori ai lumii: ediții rare de la 1728, 1750, apoi 1808. Prima apariție a operelor lui Shakespeare în 1865 la editura Globe, apoi câteva ediții britanice și americane”, menționează directorul festivalului internațional „Shakespeare”, Emil Boroghină.

Sunt prezentate și traducerile creației shakespeariene în limbile lumii, inclusiv în română.

„Era firesc să vrem și noi să vedem această expoziție, mai ales că suntem foarte shakespearieni și Shakespeare e actual ca niciodată”, spune criticul literar Maria Pilchin.

Valoroasa colecție s-a format în timpul turneelor teatrului de la Craiova în 98 de țări de pe toate continentele.

„De peste tot am adus cărți, am scris, am făcut comenzi, le-am primit și mă bucur că în acest an aniversar putem să prezentăm această expoziție”, spune Emil Boroghină.

„Am visat, credeți-mă, am visat să pot aduce, să ne bucurăm toți de această carte rară, de această expoziție inedită, din colecția lui Emil Boroghină”, spune directorul Teatrului Național „M. Eminescu”, Petru Hadârcă.

„Ar fi visul fiecărui bibliotecar să aibă o asemenea colecție valoroasă în cadrul bibliotecii sale”, menționează directoarea Bibliotecii „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi.

„E o mare bucurie să vad aici interesul pentru această carte și cât de mult s-a schimbat viața teatrală în întreaga lume de când această carte a apărut acum 400 de ani”, spune Nicoleta Cinpoeș, doctor în studii shakespeariene din Marea Britanie.

Prin acest eveniment se produce o nouă conexiune între Festivalul internațional Shakespeare de la Craiova și Reuniunea teatrelor naționale românești de la Chișinău.

„Nu numai conexiune, chiar ne-am dorit și am visat să facem un parteneriat între aceste două festivaluri. A venit cu ideea Emil Boroghină, marele om de teatru, cel care a spart hotarul și la propriu și la figurat în 1990, fiind la conducerea teatrului național din Craiova a venit cu cinci spectacole fenomenale”, subliniază Petru Hadârcă.

Reuniunea teatrelor naționale românești continuă până la 24 septembrie cu o mare diversitate de spectacole, expoziții și ateliere de creație.

Citește mai mult