Internațional

Bilanț sumbru în Derna: Numărul morților a crescut la cel puțin 11.300

Bilanțul victimelor inundațiilor devastatoare din orașul Derna, situat pe coasta de est a Libiei, a crescut la cel puțin 11.300 de morți. Datele se regăsesc într-un raport al ONU publicat sâmbătă. Eforturile de căutare a persoanelor decedate continuă, în timp ce unii locuitori se plâng că autoritățile locale nu se grăbesc să-i ajute.

wowbiz.ro
Sursa: wowbiz.ro

„Fiecare cameră este plină cu nămol. Sunt copaci chiar în mijlocul clădirii.”;

„Nu avem ajutoare. Niciun ajutor de la guvernare.”;

„Nu este ușor. Doar Dumnezeu știe prin ce trecem. Nimeni nu ne ajută. Nici măcar guvernarea nu ne-a ajutat, suntem lăsați în stradă.”

„Toate țările și guvernările sunt interesate doar de uleiurile și resursele noastre naturale. Comunitatea internațională e focusată doar pe uleiurile noastre dar nu pe unitate în jurul Libiei”, spune prim-ministrul guvernului din estul Libiei, Ossama Hamad.

În Derna au început să sosească unele ajutoare, însă ele sunt distribuite cu mare dificultate, întrucât drumurile și infrastructura sunt grav avariate de ape.

„Este momentul să fim uniți. Dacă nu cooperăm acum, atunci când? Au murit oameni, au fost distruse orașe. Dacă nu noi, nu doar dintr-un oraș, dar din întreaga Libie, nu o să ne unim acum, când o s-o mai facem?”

În Derna, cel puțin 10.100 de persoane sunt în continuare date dispărute. Se așteaptă ca numărul morților să crească. Organizația Mondială a Sănătății și alte grupuri de ajutor au îndemnat autoritățile din Libia să oprească înhumarea victimelor inundațiilor în gropi comune, spunând că acestea ar putea aduce o suferință psihică pe termen lung familiilor sau ar putea provoca riscuri la adresa sănătății, dacă sunt situate lângă apă. Precipitațiile extreme care au lovit Libia au fost aduse de furtuna Daniel. Derna, epicentrul dezastrului, a fost împărțită în două după ce apele au măturat cartiere întregi. Înainte de tragedie, avea o populație de aproximativ 100 de mii de locuitori.

Citește mai mult