Internațional

Italia cere UE măsuri imediate pentru stoparea imigrației ilegale. Ursula von der Leyen: „O provocare care are nevoie de un răspuns european”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat un centru de primire a migranților de pe insula italiană Lampedusa, după ce prim-ministrul țării a cerut ajutor UE. Peste 8.000 de migranți au sosit pe insulă în ultimele trei zile. Premierul Giorgia Meloni spune că Italia este pusă sub „presiune nesustenabilă”, transmite BBC.

Ursula von der Leyen a recunoscut că problema este „o provocare europeană și are nevoie de un răspuns european”. În același timp, ea a lăudat locuitorii din Lampedusa pentru sprijinul acordat migranților, care au ajuns pe insulă „pur și simplu datorită locației sale”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Ea a dat asigurări că va spori sprijinul pentru transferul migranților din Lampedusa, precum și să intensifice eforturile împotriva traficanților de persoane care au permis călătorii periculoase și ilegale.

„Viitorul Europei depinde de capacitatea sa de a aborda provocările epocale ale vremurilor noastre, iar provocarea imigrației ilegale este cu siguranță una dintre ele”, a remarcat la rândul său, prim-ministrul Italiei.

În acest context, Giorgia Meloni cere imediat punerea în aplicare a unui acord cu Tunisia. Țara nord-africană a devenit principalul punct de plecare pentru migranții africani care încearcă să ajungă în Europa.

Aproape 126.000 de migranți au sosit în Italia până în prezent de la începutul anului, ceea ce reprezintă aproximativ dublu față de numărul înregistrat în aceeași perioadă din 2022.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult