Internațional

Kleșceievka a fost eliberată. Moscova nu a comentat informațiile

Ucraina anunță că a doborât 18 drone rusești și 17 rachete lansate de forțele ruse. În total, inamicul a lansat 24 de drone în regiunile Odesa și Mikolaiv, din sudul Ucrainei. Câteva aparate fără pilot și-au atins ținta și au lovit depozite cu cereale. Rachete au fost doborâte deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Poltava și Hmelnițki. Totodată, trupele Kievului au eliberat două sate în trei zile în zona Bahmut. Moscova nu a comentat informațiile.

facebook/ Володимир Зеленський
Sursa: facebook/ Володимир Зеленський

Noi atacuri au avut loc în sudul Ucrainei, în localitățile din apropierea porturilor dunărene. Locuitorii din Tulcea și Galați au primit avertismente RO-Alert și au fost sfătuiți să coboare în beciuri sau adăposturi antiaeriene.

„Mama mia! - Ține-te bine! - Waw! - S-a declanșat alarma la o mașină.”

„Încă una vine! - Asta-i antiaeriană! - Waw! (explozie)”

Inamicul lasă în urma sa numai ruine. Localitatea Kleșceevka, precum și Andreevka, eliberată acum câteva zile, ambele sate sunt situate la numai câțiva kilometri de Bahmut, și au o importanță majoră privind accesul în acest oraș, aflat încă sub ocupația rușilor. Kievul a declarat că le-a luat sub control, însă Moscova nu a comentat încă schimbările de pe linia frontului.

Trupele ucrainene au anunțat eliberarea localităților Kleșceevka și Andreevka din regiunea Donețk - sate aflate la câțiva kilometri la sud de Bahmut.

Andrei Ermak/ BBC
Sursa: Andrei Ermak/ BBC

VOX: „Am eliberat așezarea Kleșceievka, regiunea Donețk, de sub ocupația rușilor. Inamicul nu încetează încercările de a o cotropi folosind toate metodele disponibile, atacând cu artileria. Dar noi rămânem fermi și încrezători, deoarece acesta este pământul nostru. Glorie forțelor armate ale Ucrainei!”

Experți militari consideră că acum militarii ucraineni vor putea să ocupe poziții mai bune pentru o contraofensivă în orașul ocupat de trupele rusești, pentru care se duc lupte crâncene de mai bine de un an. O înregistrare video cu steagul ucrainean arborat în Kleșceievka a apărut cu o zi înainte, capturarea satului fiind anunțată de comandantul forțelor terestre Olexandr Sirski, și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Aș dori să menționez în mod special luptătorii care recuperează treptat teritoriul Ucrainei în zona Bahmut. Brigada Nr. 80 de asalt aerian, Brigada a 5-a de asalt, glorioasa Brigadă mixtă de asalt Nr. 95 și Brigada de asalt a Poliției Naționale. Kleșceievka! Bravo!”, a spus președintele Zelenski.

Ministerul rus al Apărării nu a menționat pierderea pozițiilor, dar unii dintre așa-numiții „corespondenți de război” ruși au recunoscut că armata Kremlinului a cedat aceste sate. Alții susțin că localitățile se află în „zona gri” și că nu sunt controlate în totalitate de niciunul dintre adversari.

Experți militari numesc Kleșceievka și Andreevka „cheile Bahmutului”. La periferia localității Kleșceievka sunt dealuri înalte care permit controlul atât al Bahmutului, cât și al drumului spre Horlovka, care aprovizionează trupele rusești. În plus, prin această zonă trece și calea ferată spre Horlovka și Donețk.

De cealaltă parte, rușii afirmă că au doborât mai multe drone ucrainene în Crimeea, în regiunea Moscovei, precum și în regiunile Belgorod și Voronej aflate la frontiera cu Ucraina. Atât podul Crimeea, cât și aeroporturile din capitala rusă și-au suspendat activitatea pentru mai multe ore.

facebook/ Володимир Зеленський
Sursa: facebook/ Володимир Зеленський

Citește mai mult