Internațional

Alertă în Bulgaria. O dronă kamikaze a căzut într-o localitate aflată la aproape 35 km de granița cu România

Alertă în Bulgaria. O dronă kamikaze a căzut într-o localitate aflată la aproape 35 de kilometri de granița cu România. Poliția bulgară a izolat zona dintr-o localitate turistică în nordul litoralului bulgar al Mării Negre.

Agerpres
Sursa: Agerpres

Potrivit presei bulgare, drona, care transporta explozibili, a căzut noaptea trecută. Martori au relatat că obiectul are între 3 și 3,5 metri lungime. O echipă de cinci geniști din Varna a fost mobilizată dimineață la fața locului pentru a examina drona.

Presa mai relatează că se poate presupune că este una dintre dronele folosite de forțele ucrainene pentru a ataca peninsula Crimeea, dar dispozitivul nu ar fi detonat.

Drona explozivă găsită la Tiulenovo, în nordul coastei bulgare a Mării Negre, a fost distrusă la fața locului de o echipă de militari specializați, a anunțat luni într-un comunicat Ministerul bulgar al Apărării, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Verificările au arătat că este vorba de un obuz de mortier de 82 de milimetri atașat la resturi de dronă”, a explicat ministerul, adăugând că, „din cauza stării proaste în care se afla, s-a considerat că muniția nu poate fi transportată” și de aceea a fost distrusă la fața locului, după instalarea unui perimetru securizat.

„Putem presupune cu siguranță că această dronă este legată de conflictul din Ucraina”, a declarat presei ministrul apărării, Todor Tagarev. „Acest război aduce inevitabil riscuri în continuă creștere pentru securitatea noastră”, a adăugat acesta.

Acum o lună, Forțele navale din Bulgaria au fost alertate în urma exploziei de la Costinești, România. Atunci, Sofia a anunțat că desfășoară acțiuni suplimentare de monitorizare a minelor din Marea Neagră.

Patru mine au fost dezamorsate în apele teritoriale bulgare de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Citește mai mult