Internațional

Ucraina se confruntă cu restricții la importurile de cereale impuse de statele europene, iar fermierii din mai multe țări protestează

Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza restricțiilor pe care aceste state le-au impus pentru importurile de cereale ucrainene după ce Comisia Europeană a ridicat interdicțiile aplicate în luna mai. Acestea au expirat pe 15 septembrie, însă cele trei state europene au anunțat că vor păstra propriile restricții.

În Ungaria au loc proteste ale fermierilor, care se opun importului de grâne ucrainene din cauza că aceste importuri le afectează prețurile la propria producție de cereale. Acțiuni de protest se desfășoară și în Bulgaria, care inițial a anunțat că va anula interdicția la import și se va conforma deciziei Bruxellesului.

Bulgaria a decis să renunțe la prelungirea interdicției de a importa cereale ucrainene, chiar înainte de decizia Comisiei Europene care nu a prelungit embargoul, însă fermierii nu sunt de acord cu autoritățile. Traficul pe podurile de peste Dunăre dintre România și Bulgaria de la punctele de trecere Giurgiu-Ruse și Calafat-Vidin a fost blocat. Se întâmplă din cauza protestelor desfășurate de producătorii de cereale.

VOX: „E dreptul lor să manifesteze. Ar fi fost bine să protesteze în fața Guvernului. Mai ales că noi avem de circulat, dar asta e, n-avem ce face.”;

„Stăm în vamă acum cu orele, nemâncați, nebăuți...”;

„Fiecare cu situația lui, cu problemele lui. Nu am nimic împotrivă, dar noi stăm și așteptăm și pierdem mult. - Știați că va fi protest? - Nu, nu știam. Trebuia, cel puțin, acolo în vamă să ne fi anunțat.”;

„Am lăsat mașina înainte de filtrul vamal, am abandonat-o acolo și traversăm granița, pentru prima dată în viață, pe jos, ca pietoni.”;

„Este greu să stai cu niște copii în mașină. Și mai ales care vor mâncare, apă, lapte.”

Fermierii au programat acțiuni de protest pentru două zile. Producătorii de cereale din sudul Dunării cer Guvernului de la Sofia să prelungească restricțiile la importul de cereale din Ucraina.

„Cauza principală este importul de mărfuri din Ucraina, dar nu numai de cereale, ci și de carne, animale vii, lapte. Dacă importăm totul din Ucraina, este afectată întreaga ramură. Nu avem piețe de desfacere. Eu sunt din Ruse, sunt fermier, cultiv cereale și toată roada rămâne în depozit pentru că nu am unde s-o vând. Toți cumpărătorii și intermediarii nu vor să cumpere, de asta suntem aici”, relatează un fermier bulgar.

Și în Ungaria peste 400 de fermieri au protestat în apropierea punctului de trecere a frontierei ungaro-ucrainene de la Zahony împotriva deciziei Comisiei Europene. Manifestanții și-au condus tractoarele de-a lungul drumului cu o singură bandă care duce spre frontieră.

Iar guvernul polonez a anunțat că interzice inclusiv tranzitul cerealelor prin Polonia, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate țărilor terțe doar tranzitează Polonia și nu rămân în această țară.

Fermierii români amenință și ei cu proteste. Ei cer măsuri urgente de protecție după ridicarea embargoului asupra cerealelor ucrainene. Guvernul de la București a cerut autorităților de la Kiev să prezinte până în 18 septembrie un plan cu măsuri pentru a preveni denaturarea pieței.

Citește mai mult