Cultură

Laureatul Premiului Nobel, Randy Schekman, se află în premieră în Republica Moldova

Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel, savant cu renume mondial cu rădăcini basarabene, se află în premieră în Republica Moldova. Programul vizitei s-a deschis cu înmânarea însemnelor de Membru de Onoare al Academiei de Științe, urmată de prelegerea publică a celebrului savant american, intitulată „Calea mea spre Premiul Nobel”.

vcresearch.berkeley.edu
Sursa: vcresearch.berkeley.edu

„Este un eveniment unical pentru noi. Profesorul Schekman, prin cercetările sale fundamentale, a dus la aceea că actualmente o treime din producția industrială de insulină este produsă datorită cercetărilor pe care le-a făcut dumnealui”, a accentuat Tudor Braniște, doctor în științe.

Rendy Schekman a venit în Republica Moldova la invitația Academiei de Științe, cu care colaborează din 2019. Astăzi, i-au fost înmânate însemnele de Membru de Onoare al forului științific suprem.

„Dorim să ne integrăm în spațiul european de cercetare, să aducem excelența în cercetare la noi acasă, iar excelența poate fi adusă doar prin colaborări cu mari personalități ale lumii, precum este domnul Rendy Schekman. Am avut o colaborare foarte stransă în decursul pandemiei, domnul profesor venea cu informații referitor la elaborarea vaccinului salvator”, a declarat Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.

Înaltul oaspete a fost salutat de Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

„Prima dată văd un Laureat al Premiului Nobel, este cetățean american cu rădăcini basarabene, e uimitor!”, a subliniat Kent D. Logsdon.

Calea spre Premiul Nobel, a spus Rendy Schekman, a început la Universitatea Berkley din California, au urmat studii la alte universități. Au fost 30 de ani de muncă, cercetare până la Nobel. În context, a amintit și despre originile sale basarabene.

„Orice Laureat al Premiului Nobel este obligat să completeze o anchetă în care să descrie istoria familiei sale. Astfel, am descoperit că bunicii mei au emigrat din Basarabia în SUA în 1927. Eu voi merge neapărat la Lipcani, la mormântul străbunicilor mei”, a spus Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel.

Mâine, Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” îl va onora pe Rendy Schekman cu prestigiosul titlu Doctor Honoris Causa.

„Acest titlu se acordă celor mai excelente persoane și aceasta o facem pentru prestigiul Alma Mater, pentru prestigiul țării noastre, al medicinii, pentru că este o personalitate mare, cu origini basarabene”, a menționat Emil Ceban, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”.

Randy Schekman s-a născut în data de 30 decembrie 1948 în capitala Statului Minnesota, a urmat studii la cele mai prestigioase universități. În 2013, a devenit Laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea unui sistem important de transportare a celulelor vii.

Citește mai mult