Internațional

Serviciul de Securitate din Georgia avertizează cu privire la o posibilă lovitură de stat în țară. Cei vizați resping toate acuzațiile

În Georgia se pregătește o lovitură de stat. Declarația a fost făcută, astăzi, de Serviciul de Securitate de la Tbilisi. Potrivit datelor deținute, un grup de persoane plănuiește destabilizarea situației în Georgia în perioada octombrie-decembrie. Cei vizați resping toate acuzațiile.

svoboda.org
Sursa: svoboda.org

Perioada a fost aleasă nu întâmplător, deoarece în acel moment ar trebui să fie publicate rapoartele Comisiei Europene privind acordarea Georgiei a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Serviciul de Securitate a mai anunțat că participanții la „conspirație” au în vedere o presupusă decizie negativă a Bruxelles-ului. Organizatorii loviturii de stat au fost descriși ca fiind asociați ai fostului președinte Mihail Saakașvili și militari georgieni care luptă de partea Ucrainei.

În declarație se mai spune că punerea în aplicare a preluării puterii a fost planificată cu coordonarea și sprijinul financiar al unor țări străine, „conform unui scenariu similar cu cel al Maidanului ucrainean din 2014”.

Potrivit Serviciului georgian de Securitate, generalul Georgy Lordkipanidze, șeful adjunct al Serviciului de Informații Militare al Ucrainei, persoana care în timpul mandatului de președinte al lui Mihail Saakașvili a ocupat postul de viceministru de Interne al Georgiei, ar coordona pregătirile pentru declanșarea „Euromaidanului georgian”.

Alături de Lordkipanidze, la conjurația care ar urmări răsturnarea de la putere a actualei conduceri de la Tbilisi ar participa „mai multe persoane care îi sunt subordonate generalului”, inclusiv comandantul „Legiunii georgiene”, Mamuca Mamulașvili, care în prezent luptă pe teritoriul ucrainean împotriva ocupanților ruși.

Pe de altă parte, Mamulașvili, într-un interviu acordat presei de la Tbilisi, a respins imediat toate acuzațiile care îi sunt incriminate, calificându-le drept „false”.

O altă declarație, în numele Partidului „Visul georgian”, a făcut președintele Legislativului, Șalva Papuașvili, care a calificat comportamentul generalului Lordkipanidze, precum și al conducerii Ucrainei drept „rușinoase”, comportament care „reacționează astfel la atitudinea solidară a Gruziei în desfășurarea războiului ruso-ucrainean”.

Totodată, Partidul de opoziție al lui Saakașvili, „Mișcarea Națională unită”, a respins toate acuzațiile că ar pregăti o lovitură de stat violentă, calificându-le drept o încercare „de pregătire a opiniei publice în eventualitatea în care UE nu ar acorda statutul de candidat la aderare actualei conduceri prorusești din Georgia”, informează Radio Svoboda.

Citește mai mult