Social

La USM sunt organizate cursuri gratuite de dezvoltare a abilităților digitale pentru vârstnici

În Republica Moldova, șapte din 10 persoane cu vârsta de peste 60 de ani nu pot să folosească internetul și nici un telefon performant. Pentru a rămâne în continuare activi și implicați în viața socială, vârsnicii pot acum să se înscrie la cursuri gratuite de dezvoltare a abilităților digitale și să frecventeze diverse activități de socializare.

Zilnic, la USM vin zeci de persoane dornice să cunoască ceva nou și totodată să comunice cu semenii lor.

„Vreau să fac cursul acesta pentru perfecționare, eu predau fizica. Eu mă descurc în calitate de profesor, dar aș vrea metodele moderne să se implementeze.”;

„Cel mai mult m-a captivat cel de-al doilea curs despre psihologie. Doresc să aflu ceva nou pentru mine, dar și poate voi aduce beneficii societății.”;

„Tineretul mai bine știe decât noi, cei în vârstă, dar totuși fără telefon, nicidecum.”

Au fost și dintre cei care au spus că nu au nevoie de aceste cursuri întrucât de bine, de rău, se descurcă cu navigarea pe internet și cunosc unele aplicații mobile.

„Ceea ce îmi trebuie mie, de exemplu, să caut toate noutățile, toate rețelele de socializare, știu a fotografia, știu a trimite mesaje.”;

„Eu sunt mulțumită de ceea ce știu și mai mult nu am nevoie de nimic, sunt fericită.”;

„Cunosc ce cunosc, nu tot chiar cunosc. Să sun, de internet mă folosesc, TikTok, toate aplicațiile.”

Datele statistice arată că Republica Moldova se confruntă cu un ritm alert de îmbătrânire a populației. Doar în perioada 2016-2022, populația de 60 de ani și peste a crescut cu 5,3 puncte procentuale și a atins valoarea de 23,8%.

„Se constată că numărul persoanelor este în creștere, necesitatea de implicare a acestora și de împuternicire a acestora ca cetățeni activi este foarte importantă. Statistica demonstrează că doar un sfert din populația de vârsta a treia se simte bine din punct de vedere al stării de bine”, afirmă Tatiana Turchină, șefa Centrului de formare continuă, USM.

Conceptul „Universitatea pentru vârsta a treia” este realizat de către Universitatea de Stat din Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Citește mai mult