Politic

Maia Sandu, la ONU: Republica Moldova și-a consolidat angajamentul față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

În pofida provocărilor recente, precum pandemia Covid-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova și-a consolidat angajamentul către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023, a menționat președinta Maia Sandu în prima zi de participare la lucrările celeia de-a 78 sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA) i-a acordat președintei Sandu Premiul „Freedom Fighter” 2023, recunoscând astfel angajamentul cetățenilor Republicii Moldova pentru democrație și valorile lumii libere, se arată în comunicatul instituției prezidențiale.

În discursul său, Maia Sandu a subliniat determinarea Republicii Moldova de a face față provocărilor, menționând consecințele războiului din Ucraina și amenințările hibride la adresa Republicii Moldova.

În marginea Adunării Generale a ONU, președinta Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni precum președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson.

Discuțiile s-au axat pe aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale.

„Am avut o discuție foarte bună cu Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la New York. Am vorbit despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, reformele pe care le întreprindem, și despre extinderea UE, pe care o considerăm o investiție în pacea și securitatea pe continentul european”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

La New York, Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, cu care a discutat despre cooperarea moldo-elvețiană și rolul Republicii Moldova în familia țărilor europene.

În marja celei de-a 78-a Adunări Generale a ONU, Maia Sandu a avut o conversație cu președinta Slovaciei, Zuzana Čaputova. Discuțiile au vizat prioritățile și provocările comune, reformele pe care le realizează Republica Moldova și extinderea Uniunii Europene.

De asemenea, Maia Sandu a discutat cu Victoria Nuland, Subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, subliniind aprecierea pentru suportul constant american.

Maia Sandu se află la New York, unde va participa la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale ONU, la invitația Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres.

Tema actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii și relansarea solidarității globale: accelerarea acțiunii privind Agenda 2030 și Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperității, progresului și sustenabilității pentru toți”.

Citește mai mult