Social

Producătorii de struguri din Republica Moldova se confruntă cu prețuri mici și dificultăți în desfacerea producției

E sezonul producerii vinului, iar strugurii sunt la mare căutare. De câteva zile, viticultorii și-au scos la vânzare producția, cele mai deosebite și apreciate soiuri de struguri pentru producerea licorii lui Bachus.

Agrobiznes.md
Sursa: Agrobiznes.md

Chiar dacă deținătorii de podgorii au suportat în acest an mai multe cheltuieli provocate de scumpirile în lanț, ei spun că prețurile la struguri au rămas aproape neschimbate, comparativ cu anul trecut. În opinia viticultorilor, acum este cea mai bună perioadă în care se face vinul și dau asigurări că producția autohtonă este de cea mai înaltă calitate.

Iurie Bivol din raionul Cimișlia deține 4 hectare de viță-de-vie. Bărbatul spune că în acest an se bucură de o roadă bogată, a investit mult, însă prețul de pe piață nu îi acoperă cheltuielile.

„Am muncit tot anul, am făcut multe lucrări, operații, la ea, lucrăm cu oamenii, plătim. Avem, nu avem, trebuie să plătim, intrăm în datorii, toamna vindem poama și dăm datoriile. Astăzi de dimineață, am vândut 250 de kilograme de poamă, am Muscat Ottonel, Cabernet, Merlot.”

Cu o cantitate mare de struguri și de o calitate bună se pot lăuda și alți producători. Totuși, aceștia spun că nu au unde să își desfacă producția, întrucât vinăriile le oferă un preț mic.

VOX: „Noi venim aici și o dăm cu bănuți, dacă în ani ceilalți era 10 lei Cabernet-ul, acum a ajuns și șase, eu nu știu cu cât o dă vinăriile, dar noi suntem în pierdere foarte mare.”;

„Roadă este, dar din cauza la ploi, au avut și piatră și ploi care ne-au dat bătăi de cap, și cheltuieli enorme sunt făcute, dar preț nu-i.”

La Piața de pe strada Cărbunarilor poți găsi soiuri precum Aligoté, Fetească, Muscat și altele. Comercianții susțin că prețurile nu sunt mari în raport cu cheltuielile pe care le-au suportat.

VOX: „Am cumpărat Feteasca Albă și Muscat, atât. La vreo 70 de kilograme. - Câți litri de vin faceți anual? - Puțin, 100 de litri, în jur de 200 de litri.”;

*„Facem un cupaj din Muscat și Sauvignon. Cumpărăm o sută de litri de Muscat și o sută de Sauvignon. Anume acesta o să fie experiment, facem vin alb. De regulă, facem vin roșu sau rose.

*„Muscat Ottonel - 9 lei. Ce vreți să mai cumpărați? Fetească - cu șapte lei. Câți litri de vin planificați să faceți în acest an? - 200, pentru oameni gospodari.

Un kilogram de struguri se vinde la prețuri cuprinse între 6 și 10 lei, în funcție de soiul acestora. Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt peste 130 de mii de hectare de plantații vinicole. În acest an, Ministerul Agriculturi preconizată o recoltă de 230 mii de tone de struguri.

Citește mai mult