Internațional

Combinația dintre majorarea exporturilor și creșterea prețurilor a sporit veniturile Kremlinului din taxele aplicate la exportul petrolului

Moscova trimite cantități enorme de țiței pe piață, chiar dacă a anunțat că-și va prelungi decizia voluntară de a reduce exporturile de petrol până la sfârșitul anului, alături de partenerul din OPEC+, Arabia Saudită. Potrivit datelor analizate de Bloomberg, citat de Digi24.ro, fluxurile de țiței rusesc exportate pe mare sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

În perioada 17 august - 17 septembrie, media națională a livrărilor a urcat la 3,34 milioane de barili pe zi, o creștere de aproximativ 465.000 de barili pe zi față de precedentele patru săptămâni, avansul fiind înregistrat în special în porturile de la Marea Baltică și Marea Neagră.

Unele creșteri ale exporturilor de țiței rusesc erau de așteptat. Rusia, care este al doilea exportator global de petrol, și-a redus producția și exporturile împreună cu Arabia Saudită, pe lângă actualele reduceri în aprovizionare decise de grupul OPEC+, și a anunțat că va prelungi decizia sa voluntară de a reduce exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi până la finele anului, pentru a menține stabilitatea și echilibrul pe piața petrolului, după cum a anunțat recent vicepremierul Aleksandr Novak.

Dar calculele arată că livrările Rusiei au crescut de două ori, față de cât era prevăzut conform declarației lui Novak. Majorarea exporturilor vine pe fondul prețului ridicat al țițeiului, în urma cererii robuste și a reducerilor decise de grupul OPEC+, și în special de Arabia Saudită, care s-a angajat să mențină producția sub nivelul de nouă milioane de barili pe zi până la finalul anului. Potrivit experților, aceasta este cea mai redusă țintă de producție din 2011, excluzând anii în care pandemia a avut o influență majoră.

Combinația dintre majorarea exporturilor și creșterea prețurilor a sporit veniturile Kremlinului din taxele aplicate la exportul petrolului, care au atins cel mai ridicat nivel din ianuarie, scrie Digi24.ro.

Citește mai mult