Social

Agricultorii amenință cu proteste pentru a opri importul de floarea-soarelui în Republica Moldova

Asociația „Forța Fermierilor” amenință din nou cu proteste. De această dată, agricultorii cer să fie interzis importul de floarea-soarelui în Republica Moldova cel puțin până la 31 decembrie al acestui an. În cazul în care Guvernul nu le va auzi solicitarea, fermierii spun că protestele vor fi inevitabile, deoarece, în opinia lor, importurile vor duce la falimentul producătorilor autohtoni.

MoldStreet
Sursa: MoldStreet

Asociația „Forța Fermierilor” spune că, în ultima săptămână, s-au prăbușit vertiginos prețurile la semințele de floarea-soarelui, agricultorii fiind nevoiți să comercializeze producția mult sub prețul de cost, iar din această cauză ei ar fi foarte aproape de faliment. Cei de la „Forța Fermierilor” mai spun că fabricile autohtone de producere a uleiului importă materie primă din Ucraina.

„Se repetă situația cu grâul și orzul, când fermierii sunt puși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost. Primele nouă vagoane au fost aduse la fabrică, peste 400 de tone, și în zilele următoare se mai așteaptă încă 30 de vagoane. Această invazie de floarea-soarelui ar fi lovitura de grație. Dacă statul nu va întreprinde măsuri, eu nu văd cum pot fi evitate protestele”, a declarat Alexandr Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.

Reporterul Moldova 1 a încercat să afle de la secretarul de stat al Ministerului Agriculturii Vasile Șarban dacă va fi sau nu oprit importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, însă funționarul nu a răspuns la telefon.

Luni, 18 septembrie, Șarban a purtat discuții despre acest subiect cu producătorii și exportatorii de cereale. Pe pagina de facebook a ministerului de resort, Șarban a menționat că această problemă a fost abordată și la întâlnirea recentă cu autoritățile române și ucrainene, care a avut loc în portul Constanța, privind îmbunătățirea tranzitului spre piețele externe, redirecționarea exportului terestru de mărfuri din Ucraina pe căile feroviare și maritime.

Totodată, oficialul a menționat că Republica Moldova va menține coridorul solidarității, însă producătorul autohton este o prioritate.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, prețul la semințele de floarea-soarelui în ultima săptămână s-au prăbușit cu aproximativ 2 lei per kg și este mai mic cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale.

Citește mai mult