Internațional

Proteste la Erevan. Mulțimea cere demisia premierului Pașinian, după lansarea unei ofensive azere în Nagorno-Karabah

Proteste la Erevan după ce armata azeră a lansat o operațiune militară în Nagorno-Karabah. Manifestanții adunați în fața Guvernului au cerut demisia premierului Nikol Pașinian. Armata azeră a anunțat marți seara că a capturat peste 60 de poziții armene în cursul ofensivei din Nagorno-Karabah.

Digi24.ro
Sursa: Digi24.ro

"Peste 60 de poziții de luptă ale forțelor (separatiste, n.red.) armene sunt de acum sub controlul forțelor noastre armate", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Anar Eyvazov, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Agerpres.

„Nikol, trădătorule!”, „Nikol, demisia!” și „Arțah! Arțah!” (numele pe care armenii îl dau provinciei Nagorno-Karabah), scandau oamenii, care au protestat la Erevan și în fața ambasadei Rusiei, potrivit France Presse, transmite Agerpres.

„Nu putem avea un lider care pierde teritoriile noastre”, spune un protestatar veteran al celor două războaie între Armenia și Azerbaidjan.

„Dacă guvernul nu-și apără cei 120.000 de compatrioți (din Nagorno-Karabah), atunci este un trădător și trebuie să demisioneze”, clamează un alt manifestant participant la protestul care între timp a degenerat în confruntări cu poliția după ce demonstranții au încercat să pătrundă în clădirea guvernului.

Lideri ai opoziției armene au venit de asemenea la protest, cerându-i lui Pașinian să-și retragă o declarație făcută în luna mai la Praga și interpretată drept o recunoaștere a suveranității azere asupra Nagorno-Karabah sau să demisioneze, potrivit Digi24.ro.

Zeci de manifestanți s-au adunat în acest timp în fața ambasadei ruse la Erevan, criticând pasivitatea Rusiei în fața acțiunilor azere în Nagorno-Karabah. Premierul armean Nikol Pașinian a declarat recent că țara sa a comis o eroare strategică încredințându-și securitatea exclusiv Moscovei când s-a confruntat într-un nou război cu Azerbaidjanul pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah.

Serviciul de securitate armean a avertizat marți cu privire la riscul unor „tulburări generalizate” în țară, după demonstrațiile antiguvernamentale din capitala armeană și lansarea unei ofensive azere în enclava disputată Nagorno- Karabah, relatează AFP și Agerpres.

„Exista în prezent un risc real de tulburări generalizate în Armenia”, a avertizat serviciul de securitate, promițând „măsuri pentru menținerea ordinii constituționale” și cerând cetățenilor „să nu cedeze în fața unor diverse provocări”.

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a denunțat anterior apelurile la „o lovitură de stat”.

În timpul acelui conflict din toamna anului 2020 premierul Nikol Pașinian a cerut Moscovei ca Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să intervină, forțele armene fiind depășite de capabilitățile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Dar Kremlinul - care îl consideră pe Pașinian un politician pro-occidental, venit la putere în urma unei „revoluții colorate” - a refuzat, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriu al Armeniei, fapt recunoscut la nivel internațional.

Războiul din 2020, soldat cu circa 6.500 de morți, a fost oprit printr-un armistițiu negociat de Rusia în fața unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului mediat de Moscova, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a provinciei Nagorno-Karabah și teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după un alt război, desfășurat la începutul anilor '90. Armata azeră a lansat marți o operațiune militară pentru a recăpăta complet controlul asupra enclavei.

Citește mai mult