Cultură

Trupa Teatrului Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev va prezenta spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop”

O comedie satirică, o poveste de dragoste umbrită de alerta unui război iminent, este tema spectacolului „Vrăjitoarea din Konotop”. Va fi prezentat pe 21 septembrie de Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev, invitat de onoare la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău.

facebook/ TNME
Sursa: facebook/ TNME

Evenimentul se înscrie în suita manifestărilor consacrate Anului Culturii ucrainene în Republica Moldova.

Lupta dintre lumină și întuneric, pierderea credinței, cataclismele ce se produc astăzi la nivel global se regăsesc în comedia ucraineană „Vrăjitoarea din Konotop”, care a fost scrisă acum 200 de ani.

„Autorul povestirii este Hryhori Kvitka-Osnovianenko, considerat părintele prozei ucrainene, a fost fondatorul teatrului din Harkov, distrus de ruși. Tot ce a scris este foarte actual. În pofida războiului, spectacolul a fost creat anume în această perioadă, e ultima noastră premieră foarte apreciată de publicul de la noi”, a subliniat Ivan Uryvskyi, regizorul spectacolului.

„Cred că e o alegere reușită să vedem o adaptare a unui text ucrainean național, este vorba despre o confruntare între bine și rău și se înscrie și în realitatea pe care o trăim astăzi dincolo de scenă, dincolo de culise”, a menționat Liliana Popușoi, cronicar teatral.

Prezența Teatrului „Ivan Franko” la Reuniunea de la Chișinău este o mărturie a solidarității cu poporul ucrainean.

„Le suntem recunoscători pentru curajul, demnitatea lor, pentru că luptă, rezistă și vor ajunge la Victorie. Grație faptului că ei rezistă, avem posibilitatea ca, fiind în pace, să realizăm proiecte frumoase. De asta am ținut neapărat să-i avem în familia teatrelor naționale românești”, a relevat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Când am venit anul trecut în acest teatru, la Reuniunea de la Chișinău, ne-am simțit protejați, ne-am simțit printre prieteni. Este firesc, avem aceeași cale europeană, avem aceleași aspirații de Pace, Libertate. Suntem fericiți că suntem parte a acestui festival pentru a doua oară”, a spus Dmytro Bogomazov, prim-regizor al Teatrului Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev.

„Istoria noastră, cultura noastră este acum vânată de un inamic care vrea să ne distrugă ca națiune. Dar el nu va câștiga niciodată pentru că, prin eforturile comune ale Ucrainei și partenerilor internaționali, va urma o victorie a întregii lumi civilizate”, a declarat Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei.

Comedia „Vrăjitoarea din Konotop” va fi jucată în limba ucraineană, cu subtitrare în limbile română și engleză. Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoară sub patronajul celor doi președinți: Maia Sandu și Klaus Iohannis, se va încheia duminică, 24 septembrie.

Citește mai mult