Politic

Interviu ÎN CONTEXT // Oazu Nantoi: Am elaborat politici de reintegrare a concetățenilor din UTA Găgăuzia

După două luni și opt tentative eșuate, în UTA Găgăuzia s-a ajuns la un compromis prin aprobarea unui comitet executiv. Deputații Adunării Populare din Autonomia găgăuză au ajuns la un consens cu guvernatoarea Evghenia Guțul, astfel s-a pus capăt crizei politice din această regiune. Subiectul a fost discutat cu deputatul PAS, Oazu Nantoi, comentator politic, în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”, moderată de jurnalistul Radu Osipov. Găsiți mai jos textul interviului.

Radu Osipov: Care va fi acum relația cu autonomia găgăuză, va fi acceptată Guțul, deoarece aceasta nu s-a distanțat până la urmă de grupul Șor. Câtă influență are Șor la Comrat? Poate juca o nouă carte a Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova?

Oazu Nantoi: Să începem cu opinia mea personală. Suntem martorii crizei morale a ceea ce se numește Autonomia găgăuză. În UTA Găgăuzia consider că niciodată nu au avut loc alegeri libere și corecte la nivel regional. Întotdeauna a existat factorul corupției politice și al populismului, însă ultimele alegeri au demonstrat că Autonomia găgăuză nu este în stare să se autogestioneze utilizând instrumentele democrației politice, deoarece ultimele alegeri au fost un spectacol dezgustător de corupție în care oamenii stăteau la coadă ca să își vândă votul în favoarea candidatului din partea condamnatului Șor. Oamenii din UTA Găgăuzia, ca niște copii naivi, s-au lăsat manipulați de niște populisme inimaginabile. Nu știu de câte ori poate fi „vândută” ideea aeroportului în Autonomia găgăuză. Cel mai grav este că concetățenii noștri din această regiune, poate nefiind conștienți de acest lucru, se transformă în unealta politicilor Kremlinului. Dacă vedem rezultatele primului tur al alegerilor bașcanului, primii trei candidați care concurau între ei prin exprimarea fidelității față de regimul sângeros al lui Putin, au acumulat împreună peste 70 la sută. Este vorba de o criză, de o situație când în UTA Găgăuzia se consolidează segmentul celor care nu acceptă aceste practici dezgustătoare. Lor le este rușine de ce se întâmplă și chiar în Adunarea Populară vedem că s-a conturat un fel de opoziție. Ilan Șor a cumpărat și Autonomia găgăuză, și majoritatea în Adunarea Populară, iar acum există riscul că Ilan Șor va încerca să utilizeze Autonomia găgăuză în scopuri antistatale, dar cu condiția că noi vom fi pasivi și nu vom fi proactivi. Sunt ferm convins că structurile de stat ale Republicii Moldova vor găsi ac de cojoc dacă unele persoane din Autonomia găgăuză vor încerca să treacă la niște acțiuni antistatale.

Radu Osipov: Va rămâne același nivelul de autonomie al Găgăuziei în cazul în care va încerca Ilan Șor destabilizări?

Oazu Nantoi: Întrebarea este bună dat fiind faptul că, pe parcursul deceniilor, am constatat că nu există un cadru juridic clar și univoc în ceea ce privește distribuția competențelor între puterea centrală într-un stat unitar și Autonomia găgăuză, care este creată, chipurile, pe criteriu etnic. Recunosc că e cu întârziere, dar recent am lansat un dialog informal cu unele persoane din UTA Găgăuzia și intenționăm, în baza standardelor și valorilor europene, să inițiem politici de integrare a concetățenilor noștri din UTA Găgăuzia în spațiul societății moldovenești. Totodată, vom activa ca să obținem separarea clară a competențelor și pentru ca orice tentative de politici antistatale să fie curmate din fașă.

Radu Osipov: Cum aveți de gând să-i conectați pe găgăuzi la realitățile Republicii Moldova? Vorbeați mai devreme de această criză morală: mă refer aici și la cunoașterea limbii materne, limbii găgăuze.

Oazu Nantoi: În primul rând, se cere o mică corectare. Când vorbim de etnici găgăuzi, să nu uităm de cei 40 de mii de găgăuzi din Ucraina, deoarece atunci când Uniunea Sovietică, în mod arbitrar, a tras frontiera între Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, proclamată la 2 august 1940, și Ucraina Sovietică, arealul unde locuiau etnicii găgăuzi și bulgari a fost împărțit. Acum, etnicii găgăuzi din Ucraina sunt loiali statului ucrainean și luptă în armata ucraineană împotriva agresiunii Federației Ruse, pe când în Autonomia găgăuză vedem o dominație a altor spirite. Dacă aduc drept exemplu satul Ferapontievca, populat preponderent de ucraineni, nu e vorba de un monolit etnic când vorbim despre Autonomia găgăuză. Nimeni nu are intenția să nimicească Autonomia găgăuză. Noi vrem să inițiem niște politici de promovare fermă a bilingvismului în sistemul educațional ca să stopăm aceste practici de la Comrat de pregătire a copiilor din Autonomia găgăuză pentru export în Rusia. Noi avem nevoie de concetățeni loiali, integrați, care își vor construi viitorul în Republica Moldova. Totodată, este vorba de asanarea spațiului mediatic din Autonomia găgăuză, care, timp de decenii, a fost contaminată de politica fascistă a Federației Ruse. Vreau să precizez: nimeni nu intenționează să purceadă la acțiuni radicale. Vrem să mergem pe calea dialogului, pe calea parteneriatului cu concetățenii noștri din Autonomia găgăuză, care doresc ca această regiune să devină un element organic al statalității Republicii Moldova, și nu o sculă de promovare a politicilor antistatale din partea Federației Ruse.

Radu Osipov: De unde vine această diferență de care vorbeați între găgăuzii din Republica Moldova și vecinii lor din Ucraina, pentru că întreaga comunitate a fost supusă represiunilor sovietice?

Oazu Nantoi: Întrebarea este prea complicată ca să primiți un răspuns exhaustiv în cadrul acestei emisiuni. Pot să vă spun că sunt mândru de faptul că, în calitate de director de Program la Institutul de Politici Publice, în 2011, 2015 și 2021, am realizat sondaje profunde în sudul țării, inclusiv am elaborat politici publice în direcția reintegrării concetățenilor din Autonomia găgăuză. Cu regret, aceste studii au fost ignorate de către guvernările precedente. Acum, este momentul să purcedem la promovarea unor politici ferme în baza standardelor și valorilor europene de depășire a acestor probleme moștenite de la guvernările anterioare. Timp de 25 de ani, despre Autonomia găgăuză la Chișinău își aduceau aminte doar înainte de alegeri și plecau în regiune cu gogoși electorali proputiniști pentru a obține voturi. Nimeni nu era preocupat de problema existentă și reală de integrare a concetățenilor noștri.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru că ați fost cu noi!

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult