Politic

Parlamentul a denunțat trei acorduri încheiate pe platforma CSI în domeniul energiei. Victor Parlicov: „Sunt irelevante!”

Parlamentul a votat în prima și a doua lectură proiectele de lege care prevăd denunțarea a trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Prevederile în domeniul electroenergeticii sunt irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova, a declarat de la tribuna Parlamentului ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Parlamentul a denunțat Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI și Acordul cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI.

Potrivit Ministerului Energiei, prevederile Acordului cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele membre CSI în domeniul electroenergeticii sunt irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova. Asta în contextul în care, din 2021, țara noastră se confruntă cu o criză energetică fără precedent, cauzată inclusiv de limitarea livrărilor de gaze naturale furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz”.

Totodată, creșterea galopantă a prețurilor în regiune, la diferite tipuri de resurse energetice, este cauzată de conflictul inițiat de Federația Rusă, o parte semnatară a acestui Acord.

Prevederile Acordului cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI nu mai pot fi aplicate din punct de vedere tehnic. Acestea nu se mai aliniază la direcțiile prioritare ale Republicii Moldova de dezvoltare a sectorului electroenergetic, care vizează armonizarea legislației din domeniu cu acquis-ul Uniunii Europene și integrarea pieței de energie națională cu piețele UE.

Denunțarea Acordului privind tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI reafirmă intenția Republicii Moldova de a aprofunda relațiile de cooperare și integrarea în piețele europene de energie.

Citește mai mult