Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi
Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi în vederea reținerii, arestării, perchiziționării și trimiterii în judecată a unor cauze penale. Proiectele de hotărâre care prevăd acest lucru au fost votate, după ce Parlamentul a recepționat cinci cereri de ridicare a imunității deputatului semnate de Procurorul general interimar, Ion Munteanu. Cei doi deputați au părăsit, în luna mai curent, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și au anunțat că aderă la Partidul Renaștere, afiliat lui Ilan Șor.
Două dintre cererile recepționate se referă la încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a două cauze penale în privința deputatei Irina Lozovan, pe faptul săvârșirii mai multor acțiuni prevăzute în Codul Penal: acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat; spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Potrivit informațiilor prezentate de Procuratura Generală, grupul criminal organizat condus de Ilan Șor a inițiat finanțarea ilegală a Partidului Politic „Renaștere”. Deputata Irina Lozovan, chiar dacă știa că mijloacele financiare sunt ilicite, a acceptat finanțarea partidului politic, pentru consolidarea acestuia pe arena politică a Republicii Moldova în interesul grupului criminal organizat.
Celelalte trei cereri recepționate se referă la încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a două cauze penale în privința deputatului Alexandr Nesterovschi pe faptul săvârșirii mai multor acțiuni prevăzute în Codul Penal: corupere pasivă (pretinderea, acceptarea și primirea personal sau prin intermediul altor persoane, de către o persoană cu funcție de demnitate publică, a unor bunuri ce nu i se cuvin pentru sine, pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale); acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat; finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă a concurenților electorali sau a participanților la referendum în modalitatea normativă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari. Procuratura Generală consideră că, în cadrul urmăririi penale, au fost acumulate suficiente probe ce ar confirma că deputatul Alexandr Nesterovschi a săvârșit infracțiunile de care este acuzat.
Conform procedurii, cele cinci cereri și materialele prezentate de Procurorul general interimar au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință și, ulterior, a prezentat în plen rapoartele și proiectele de hotărâre pe marginea examinării cererilor. Deputata Irina Lozovan a refuzat să se prezinte la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități și nu s-a prezentat la ședința plenară în cadrul căreia au fost examinate proiectele de hotărâre privind ridicarea imunității. Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost prezent la ambele ședințe.
Deputatul Alexandr Nesterovschi, care a participat la ședința comisiei juridice, numiri și imunități, a venit ulterior în plenul Parlamentului, în momentul dezbaterilor cererilor Procuraturii Generale. El a declarat că în spatele dosarelor intentate pe numele lui sunt deputați PSRM, care au scris plângeri la Procuratură și în baza cărora a fost pornită urmărirea penală. În același timp, întrebat direct despre câți bani a fost vorba în cadrul coruperii deputaților, el a evitat să răspundă.
Prezentă în plenul Parlamentului, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a menționat că, în ultimele luni, Procuratura Anticorupție în comun cu Serviciul de Informații și Securitate au avut în gestiune mai multe dosare penale, ce vizează finanțarea partidelor politice.
Am autorizat la judecătorul de instrucție măsuri special de investigație, inclusive interceptări telefonice, instalarea de tehnică în locațiuni și în automobile. Am folosit agenți sub acoperire, care au înregistrat întâlniri, convorbiri cu mai multe persoane. Am reușit să înregistrăm convorbiri telefonice, inclusive prin aplicațiile WhatsApp, BRIA și altele. Am documentat transmiterea sub controlul organului de urmărire penală sumei de 30 de mii de dolari, transmisă de soțul deputatei Irina Lozovan și sumei de 50 de mii de dolari, transmisă de către deputatul Alexandr Nesterovschi. Toate aceste probe sunt examinate în continuare”, a precizat Dragalin.
Astăzi au avut loc mai multe percheziții la persoane care nu sunt deputați și nu dețin imunitate. Astfel, pe cazurile enumerare mai sus, reprezentanții Procuraturii Anticorupție, în comun cu cei ai Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate au descins cu peste 20 de percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile.
În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate și ridicate documente și bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă, și alte documente. În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 de lei, 25 415 euro, 2 430 de dolari și 4 500 franci elvețieni.
Până la acest moment, o persoană a fost reținută, fiindu-i imputată infracțiunile de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzută la art. 1813 și 243 din Codul penal.