Politic

Caracatița Șor: Veronica Dragalin a explicat schema politică a lui Ilan Șor în care un rol important le revenea deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan

Șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a susținut un briefing de presă după încheierea ședinței parlamentare. Ea a explicat schema politică a lui Ilan Șor în care un rol important le revenea lui Alexandr Nesterovschi și Irinei Lozovan. Dragalin susține că procurorii au acumulat probe care demonstrează vinovăția celor doi: interceptări telefonice, documente, declarații făcute de martori dar și înregistrări video.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin susține că în pofida faptului că Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, nu se află în țară, aceste are în continuare ambiții și influență pe arena politică din Republica Moldova. Dragalin menționează că imediat ce a fost dizolvat partidul lui Șor, acesta prin intermediul grupării criminale, a început să susțină financiar alte formațiuni politice vechi sau nou create cu scopul de a avea mai mulți candidați la alegerile locale, și eventual, să câștige și mandate la parlamentare. În această schemă era vizat și Alexandr Nesterovschi, care era responsabil de racolarea unei persoane, care să fie în fruntea unui partid politic, care pretinde să fie pro-european. Banii pentru finanțarea acestui partid urmau să ajungă prin intermediul unor donatori, în acest caz fiind companii de construcții.

„Am documentat cum deputatul Nesterovschi a transmis un pachet de hârtie cu 50 de mii de dolari în numerar și 100 de mii acestui fost deputat cu scopul de a convinge această persoană să creeze un partid politic care până la urmă să execute indicațiile lui Ilan Șor. Înregistrări care explică din cuvintele deputatului Nesterovschi cum el acceptă finanțarea din partea lui Ilan Șor”, a menționat șefa Procuraturii Anticorupție.

Dragalin a precizat că probele din urmărirea penală au inclus înregistrări audio, inclusiv la telefon, în persoană, unde Alexandr Nesterovschi explică că el primește câte 5 mii de dolari pe lună drept finanțare pentru activitatea sa politică din partea noului partid din care a devenit membru. În ceea ce o privește pe Irina Lozovan, șefa Procuraturii Anticorupție a amintit despre incidentul de la Ocnița.

„Deputata Irina Lozovan împreună cu soțul ei s-au întâlnit de mai multe ori cu un primar din Ocnița și i-au promis sume de bani ca el să adere la partidul Renaștere. I-a promis un milion de lei”, a spus Veronica Dragalin.

Serviciul de Informații și Securitate împreună cu Procuratura Anticorupție au efectuat peste 20 de percheziții în mai multe locuri din capitală, Bălți, Sângerei și Edineț, la fel au percheziționat nouă automobile. Autoritățile au găsit și ridicat telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă și alte documente care sunt importante pentru ancheta penală. Valoarea sumelor confiscate în monedă națională și valută ajunge la 814.600 de lei.

Citește mai mult