Internațional

În capitala Armeniei au loc din nou proteste antiguvernamentale

În capitala Armeniei, Erevan, au loc din nou proteste antiguvernamentale, pe fondul furiei față de victoria Azerbaidjanului de la începutul acestei săptămâni împotriva separatiștilor armeni din enclava Nagorno-Karabah. Pentru o a treia zi, grupurile de opoziție solicită demisia premierului, informează BBC.

Joi seară au avut loc schimburi dure de replici între Armenia și Azerbaidjan, în cadrul unei întruniri a Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul de externe azer Jeyhun Bayramov a apărat ofensiva militară a țării sale. „Ce încearcă Armenia să prezinte comunității internaționale drept un atac asupra locuitorilor pașnici ai regiunii Karabah a Azerbaidjanului sunt, de fapt, măsuri contrateroriste locale din partea Azerbaidjanului, în totală respectare a dreptului său sub Carta ONU, de a dezarma formațiunile armate armene stabilite ilegal în teritoriul Azerbaidjanului”, a afirmat el.

Armenia insistă că nu are trupe în Nagorno-Karabah.

Armata azeră a lansat marți un atac împotriva regiunii separatiste Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate de etnici armeni și care a fost scena unui război violent în 2020 în urma căruia Baku a recucerit porțiuni extinse din acest teritoriu.

După numai 24 de ore de lupte, autoritățile din Karabah, depășite de puterea de foc a Baku și fără niciun ajutor din partea Erevanului, au depus armele miercuri, iar joi au început negocieri, cu medierea Moscovei, pentru reintegrarea în componența Azerbaidjanului a teritoriului secesionist, unde rămân blocate peste 100.000 de persoane.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult