Regional

Soroca: Un agricultor din satul Șeptelici, în lipsă de brațe de muncă, a apelat la ajutorul elevilor

În plină toamnă, câmpurile sunt doldora de roade. În satul Șeptelici din raionul Soroca este în toi culesul prunelor. Fructe multe, gustoase și de calitate, antreprenorii, însă, nu reușesc sa le stângă la timp. Lipsa brațelor de muncă rămâne o problema majoră pentru producătorii agricoli. Un fermier din raionul Soroca a găsit soluția la Colegiul tehnic agricol din municipiu.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Constantin Andriuța deține o livada de pruni de 8 hectare. Fructele sunt tocmai bune de cules, însă antreprenorul nu are suficiente brațe de munca. Deși oferă zilierilor câte 300 de lei pe zi, lucrători harnici sunt tot mai greu de găsit. Din fericire, în ajutor i-au venit elevii de la Colegiul tehnic agricol din municipiul Soroca, care s-au oferit sa muncească în câmp.

„Astăzi suntem prima zi pe câmp și muncim alături de muncitori din sat. Astfel ne dezvoltăm și noi abilitățile de muncă pentru că suntem viitorii muncitori, pentru că învățăm la Colegiul Agricol.”;

„E bine că avem și o practică și avem și un bănuț pentru noi, că pentru asta suntem plătiți. Avem o normă: zilnic trebuie să strângem 30 de lăzi de persoană.”

Elevii lucrează confirm unui grafic stabilit și sunt și remunerați. Producătorul agricol a încheiat în acest sens un contract de muncă cu administrația scolii. Elevii sunt însoțiți zilnic de către un profesor.

„Dam o mină de ajutor la strânsul roadei, facem abilități practice la elevii noștri. Cu elevii trebuie de lucrat ca să poată produce o producție calitativa, să poată ridica viitorul, să poată cultiva niște producție calitativă și pentru asta mulțumim domului antreprenor că avem o colaborare foarte bună”, spune profesorul Mihai Verbițchi.

„Deoarece nu se reușește să recoltăm roada la timp, am fost nevoiți să scriem o solicitate către Colegiul Agricol cu o rugăminte să ne ajute la recoltare pentru ca studenții să practice munca în câmp, să vadă cum cresc prunele, să le guste și în felul acesta avem o colaborare, un contract ca să ne ajute, câteva zile. Sunt remunerați după înțelegerea din contract, la sfârșit vor primi suma de bani la care am convenit și o să fie mulțumiți. Și noi vom mulțumiți că am strâns roada la timp”, spune agricultorul Constantin Andriuța.

Orele de studii pentru elevii care muncesc pe câmp vor fi recuperate în zilele de weekend.

Citește mai mult