Sport

Scandal în kickboxing

Situație tensionată între Federația Națională de Oriental Kickboxing și un club privat din capitală. Președintele clubului, Rustam Alimov, îl acuză pe președintele federației de profil, Tudor Gorea, de o atitudine neprietenoasă față de acest club în vederea organizării propriilor evenimente sportive și participarea sportivilor de la clubul în cauză la competiții naționale și internaționale.

Conform lui Rustam Alimov, conflictul între cele două părți a izbucnit în decembrie 2022. Clubul sportiv a organizat un turneu internațional cu participarea atleților din România, însă avea nevoie de avizul regulamentului semnat de Tudor Gorea. Alimov susține că Gorea a refuzat să facă acest lucru și, în consecință, s-a adresat federației de K-1 amator, care ulterior a avizat regulamentul, iar turneul a avut loc.

Desfășurarea competiției a avut consecințe. La scurt timp, Clubul Sportiv a pierdut calitatea de membru a Federației Naționale de Oriental Kickboxing.

"Cand m-am întâlnit cu dumnealui, Tudor Gorea mi-a spus că Biroul Federal ne-a suspendat pe un an de zile. Nu am contestat această decizie pentru că domnul Gorea ne-a spus că suntem suspendați doar pentru campionatul național, iar la alte întreceri naționale și internaționale vom putea participa." spune Alimov.

La rândul său, Tudor Gorea susține că nu putea aviza regulamentul competiției respective, deoarece acest turneu nu figura în programul competițional pentru anul 2022. Conform lui Gorea, clubul sportiv a avut și alte avertizări și chiar o suspendare pe termen de un an din partea federației de profil, după care a urmat excludera definitivă.

"El a semnat un contract cu federația în care este stipulat scrict că se obligă să nu organizeze competiții cu alte federații fără a avea permisiunea noastră. A fost avertizat de câteva ori, după care a fost exlus." afirmă Gorea.

Acum, conform declarațiilor lui Rustam Alimov, sportivii membri ai clubului nu pot participa la competiții naționale și internaționale, iar acest lucru îi demotivează pe aceștia să practice kick-boxingul.

"Au fost lezate drepturile copiilor. Au fost evenimente, iar noi am dorit ca sportivii să participe de pe listele altor cluburi. Copiii au venit să practice kickboxingul, iar dacă nu participă, atunci își pierd din motivație." spune Alimov.

"Sportivii nu sunt îngrădiți în drepturi. Clubul Garuda nu poate participa, în schimb, sportivii pot participa cu un alt antrenor. Noi pe bazăm pe regulament. Membrii pot participa, însă cei care nu sunt membri nu pot participa. Dacă oferim dreptul de a participa celor neafiliați, urmeaza penalități din partea federatiei." adaugă Gorea.

Părinții sportivilor legitimați la clubul sportiv din Chișinău s-au adresat cu o petiție către Ministerul Educației și Cercetării pentru a soluționa amiabil acest conflict.

"Ei nu pot participa la competiție. Toate ușile sunt închise! Acest lucru le scade din motivație. Nu își pot reprezenta țara." spune Natalia Caraman.

Solicitat de postul public de televiziune Moldova 1 să vină cu o reacție, secretarul de stat Sergiu Gurin afirmă că Ministerul Educației și Cercetării nu este responsabil de soluționarea litigiilor dintre federațiile sportive și cluburi.

"Conform legii, noi nu putem interveni. Ar fi o imixtiune în cadrul federației. Le-am dat răspuns în scris că se pot adresa la Curtea de Arbitraj pe lângă camera de Comerț și Industrie, sau în judecată." afirmă secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

Clubul sportiv în cauză a fost înființat în anul 2012. La moment, la acest club se pregătesc 200 de sportivi, 150 dintre care sunt minori de diferite vârste, dar toate "sub 18 ani".

Dmitri Ciolacu

Dmitri Ciolacu

Autor

Citește mai mult