Internațional

Atacuri cu drone și rachete în Ucraina și Crimeea ocupată de ruși, cu victime și distrugeri în ambele părți

Noi atacuri cu drone și rachete în Ucraina, dar și în Crimeea ocupată de ruși. Trupele ruse au lansat bombardamente cu rachete de croazieră, iar în consecință au fost distruse cartiere rezidențiale în regiunile Donețk și Herson. Totodată, forțele ucrainene au lovit cu rachete ghidate postul de comandă al flotei ruse din Marea Neagră de lângă Sevastopol.

Digi24.ro/ Twitter
Sursa: Digi24.ro/ Twitter

Ministerul rus al Apărării susține că a „dejucat atacul ucrainean”, dar presa de la Kiev anunță despre zeci de victime, lovitura producându-se în timp ce în sediu avea loc o ședință importantă a comandamentului militar. De cealaltă parte, rușii vorbesc despre o singură victimă. Informația nu este confirmată din surse independente.

Ucrainenii continuă atacurile în peninsula Crimeea. Guvernatorul Sevastopolului le-a cerut oamenilor să rămână în locuințe.

*- A început.

Ucrainenii au lovit sediul flotei ruse de la Marea Neagră în plină zi. Deasupra Sevastopolului și podului Kerci se puteau vedea coloane de fum dens. Apoi au apărut și imagini video și foto cu sediul distrus. Armata rusă a confirmat lovitura și spune că imobilul a fost avariat și a decedat un militar. Dar, potrivit autorităților locale, cinci rachete au fost distruse de apărarea antiaeriană. Orașul Sevastopol a fost blocat pe parcursul întregii zile.

„În atenția tuturor locuitorilor din Sevastopol: drumul spre centru este blocat pentru o lungă perioadă de timp. Acolo lucrează anchetatorii-pirotehnicieni. Țineți cont de acest lucru”, au fost avertizați localnicii.

Și circulația pe podul Kerci a fost sistată. În peninsulă nu funcționează Internetul, rușii denunțând un „atac cibernetic fără precedent”. Un alt incendiu putea fi văzut de-a lungul autostrăzii Tavrida. Presa ucraineană scrie că arde vegetația care putea să se aprindă de la rămășițele dronelor doborâte.

Fum negru se ridică și deasupra orașului Simferopol. Secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate și apărare, Olexii Danilov, a declarat pe rețelele sociale că flota rusă are două opțiuni: autolichidare voluntară sau forțată, altfel are șanse să fie „tranșată ca un salam”, în timp ce forțele ucrainene vor efectua lovituri de mare precizie asupra țintelor de infrastructură militară.

„- Scara mea. Cum să ieși de aici ? - Mamă, sunt aici. Telefonul tău era în geanta ta.”

Între timp, în orașul Kurahovo din regiunea Donețk, după atacul cu două rachete Iskander, continuă îndepărtarea molozului. Numărul răniților a ajuns la 21. O rachetă a lovit o casă rezidențială cu două etaje producând un incendiu puternic. Mai multe victime au fost scoase de sub dărâmături. Ferestrele, fațadele și acoperișurile blocurilor de apartamente din apropiere, la fel, au fost avariate. Cel puțin o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite după ce orașul Herson a fost bombardat. Anterior, autoritățile ucrainene au dispus evacuarea obligatorie a familiilor cu copii din cauza bombardamentelor necontenite.

De la invazia rusă pe scară largă a Ucrainei, Crimeea, anexată în 2014, a fost supusă unor atacuri repetate. Posturile de comandă ale Flotei Mării Negre au fost lovite de mai multe ori. Atacul anterior - se pare că asupra unui post de comandă de rezervă - a fost efectuat alaltăieri, 20 septembrie. Partea ucraineană a numit-o reușită, conform Radio Svoboda.

BBC
Sursa: BBC

Citește mai mult