Internațional

Rusia, marginală la ONU: UE cere suspendarea Rusiei în Consiliul de Securitate, unde are drept de veto

Uniunea Europeană solicită suspendarea Rusiei în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, unde are drept de veto. Președintele consiliului, Charles Michel a vorbit la tribuna adunării generale că început războiul contra Ucrainei și încalcă dreptul internațional. Regimul de la Kremlin nu poate rămâne nepedepsit, susține Charles Michel.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Este necesar să nu permitem Kremlinului această aventură periculoasă. În același timp, Kremlinul acționează într-un spirit de impunitate totală. Acest lucru nu va dura veșnic, iar timpul pentru dreptate va veni. Uniunea Europeană va oferi hotărât și neclintit sprijin Ucrainei pentru a-și exercita dreptul la autoapărare”, a subliniat președintele Consiliului European.

Uniunea Europeană se angajează într-un proces de reformare, punctul de cotitură este războiul Rusiei contra Ucrainei, dar și Națiunile Unite trebuie restructurate, insistă președintele Consiliului European. Rusia profită de dreptul său de veto în consiliul de securitate ONU.

„În prezent, se abuzează de acest drept. Din această cauză, Consiliul de Securitate se află într-o stare de paralizie, iar membrii permanenți ai Consiliului de Securitate acționează în condiții de impunitate, încălcând în mod flagrant carta și drepturile internaționale. Ei folosesc Consiliul de Securitate pentru a răspândi propagandă, dezinformare și minciuni”, a menționat Charles Michel.

Consiliul de Securitate al ONU are cinci membri permanenți: SUA, China, Franța, Marea Britanie și Rusia. Prin dreptul de veto, aceștia se pot opune rezoluțiilor care sunt propuse în consiliu.

Citește mai mult