Internațional

Turcia: Fac temele printre ruine. Copiii din zona cea mai afectată de seisme au mers la școală

La șapte luni după cutremurele devastatoare din Turcia, soldate cu zeci de mii de victime, copiii din zona cea mai afectată de seisme au mers la școală. Este vorba de capitala provinciei Hatay, orașul Antakya, zona unde și salvatorii moldoveni au participat la operațiunile de recuperare a sinistraților. Atunci ei au reușit să salveze un băiat de trei ani de sub ruinele unui bloc de locuințe, apoi au efectuat lucrări de evaluare a clădirilor și recuperare a cadavrelor. La mai bine de jumătate de an după dezastru, viața treptat revine la normalitate.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Filiz Camlica, mamă a patru copii, spune că viața familiei sale a fost dată peste cap de dezastrul din februarie. Casa lor a fost grav avariată. Au pierdut persoane dragi, vecini și rude.

„Copiii fac tot posibilul pentru a-și reface viața. Dar nu pot spune că se descurcă bine. Din punct de vedere mental încă se luptă”, spune femeia.

Feliz spune că au petrecut luni întregi supraviețuind în condiții greu de imaginat. La început, au locuit într-un cort, apoi într-o casă-container. Femeia mai spune că copiii săi erau dornici să meargă la școală, dar este dificil, pentru că acum micuții sunt foarte sensibili, se sperie de orice zgomot, mai ales când plouă sau când sunt furtuni. De asemenea, femeia își face griji pentru siguranța copiilor săi la școală.

„Autoritățile spun că e o clădire sigură, dar este o fisură care străpunge întreaga clădire”, spune Feliz.

Școala se află în centrul orașului Antakia, cel mai grav afectat de dezastru. Peste tot sunt încă dărâmături de la clădirile prăbușite, dar școala este în picioare. Mulți dintre elevi s-au confruntat din nou cu realitatea dură, când au văzut că unii dintre colegii lor de clasă nu mai erau acolo când școlile s-au redeschis.

„Una dintre prietenele mele a murit. Mi-aș dori foarte mult să o revăd”, spune eleva Damla Camlica.

Și pentru profesori a fost o săptămână plină de emoții. La școala unde lucrează de 12 ani, profesorul de matematică Nurettin Bolat a pierdut mai mulți colegi.

„Din nefericire, trebuie să ne concentrăm pe matematică și fizică din prima zi. Dar acești copii sunt traumatizați, iar noi îi sufocăm cu teme școlare”, menționează profesorul de matematică Nurettin Bolat.

Mulți dintre elevi locuiesc în tabere de corturi, unde lipsesc cele mai elementare condiții de trai. După ore profesorul verifică cum se descurcă elevii săi. Înainte de cutremur, Betul, o adolescentă de 16 ani, era foarte preocupată de școală și dorea să devină medic. Cu lacrimi în ochi, fata spune că îi este imposibil să se pregătească pentru examene în cort.

„Nu am cum să învăț aici. Nu am nicio carte, nu am nici măcar o masă”, povestește Betul.

„Acești copii au trecut printr-un moment traumatizant. Așa că trebuie să-i ajutăm mai întâi pe copii, iar restul cetățenilor vor fi ajutați mai târziu”, consideră Nurettin Bolat.

Se estimează că 23 de mii de oameni și-au pierdut viața în provincia Hatay, aproape jumătate din numărul total de victime în cele 11 provincii din sud-estul Turciei. Dezastrul a lăsat aproximativ patru milioane de copii fără educație.

Citește mai mult