Internațional

Bloomberg: Anul viitor Rusia intenționează să investească în apărare 6% din PIB

Anul viitor, cheltuielile Rusiei pentru apărare vor crește la 6% din produsul intern brut (PIB) al țării de la 3,9% anul acesta și 2,7% în 2021, transmite Bloomberg. Potrivit propunerilor discutate de guvernul rus la 22 septembrie, cheltuielile pentru apărare în 2024 s-ar ridica la 10,8 trilioane de ruble (n. red. 112 miliarde de dolari), comparativ cu 6,4 trilioane de ruble (n. red. 67 de miliarde de dolari) în 2023.

Bloomberg mai scrie că cheltuielile pentru apărare ar crește și mai mult anul viitor - la circa 11,1 trilioane de dolari de ruble (116 miliarde de dolari), reprezentând 30% din cheltuielile bugetare totale.

Anterior, Reuters a raportat că Rusia și-a dublat cheltuielile de apărare și pentru acest an la peste 100 de miliarde de dolari, dintre care 59 de miliarde de dolari au fost risipite în primele șase luni ale anului.

Deși deficitul bugetar al țării din ianuarie-august 2023 se ridică la 24 de miliarde de dolari, Moscova preconizează ca deficitul să se reducă aproape la jumătate anul viitor, făcându-l doar 0,9% din PIB, comparativ cu 1,8% în 2023.

Publicația mai relatează și despre faptul că Rusia se așteaptă la o creștere a veniturilor din petrol și gaze, care reprezintă o parte semnificativă a veniturilor țării.

Rusia a căutat noi piețe pentru produsele sale petroliere, și anume în India și China, deoarece Europa încearcă să se decupleze de combustibilii fosili ruși din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei.

Cu toate acestea, Global Witness a raportat în august că țări precum Spania și Belgia importă un volum record de gaz natural lichefiat din Rusia, asigurând-o cu venituri din exportul de energie.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult