Festivalul etniilor din Soroca celebrează diversitatea culturală
Ucraineni, ruși, polonezi, evrei și romi care locuiesc în raionul Soroca s-au adunat astăzi la festivalul etniilor „Unitate prin diversitate". Reprezentanții minorităților etnice și au prezentat bucătăria lor tradițională, dansurile, obiceiurile și porturile populare. Festivalul a devenit o tradiție deja în municipiul Soroca.
Reprezentații etnilor care au participat la festival au pregătit cele mai deosebite programe artistice. De asemenea nu au lipsit bucatele tradiționale ale romilor, ucrainenilor, polonezilor și moldovenilor. Printre ele s-au regăsit sarmalele, colțunașii cu cartofi și plăcintele.
„În comunitate suntem 72 de membri. Avem ansamblul de copii vocal și de dans Stokrotca cu care ne prezentăm la toate evenimentele atât din Polonia cât și din Moldova. Am venit la festival cu bucate tradiționale cu Șarlotă, cu bigus și alte bucate poloneze”
„Suntem comunitatea rusă și suntem prezenți cu bucate care sunt specifice poporului - pelmeni, Vatrushka, peștele, clătitele, icre roșii și negre, murături chiar și cântece, dansuri și neapărat jucăriile specifice poporului rus”..
„Noi am venit cu pește umplut. Mereu aducem cu noi la festival merele și mierea ca să fie tot anul dulce și sănătos, venim și cu gogoșii noștri tradiționali”.
„În acest an am venit la festival cu uneltele de muncă a romilor, că dacă un rom nu avea nicovală și ciocanul acesta care face muzica, nu-i dădea fata și nu putea să se însoare. Gospodinele noastre fac niște bucate deosebite după cum le vedeți, sarmalele romilor noștri din curcan”.
„Suntem comunitatea ucraineană, reprezentăm Primăria satului Oclanda, am venit cu un program de festivitate, de cântece, o scenă din vechime, cu o masa de bucate ucrainești și o expoziție a satului nostru”.
„În raionul Soroca conviețuiesc rusi, ucraineni, romi, evrei, polonezi, avem în total 9 comunități cu care ne mândrim. Ne mândrim cu portul, cu cultura, cu bucatele lor, în fiecare an este deja o tradiție frumoasă la Soroca, indiferent de naționalități dar se reușește sa găsim o limba comună, de a ne aduna și a face lucruri frumoase”*, a precizat Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca.
Festivalul etniilor a ajuns la cea de-a 22-a ediție.
Autor: Angelina Căldare