Internațional

În pofida tensiunilor din Marea Neagră, o navă ucraineană plină cu cereale a părăsit portul Odesa: Căpitan: „Ne rugăm să nu cadă dronele peste noi”

Ofensiva ucraineană din Marea Neagră a determinat o primă navă cu cereale să se aventureze spre sud, de la Odesa, încărcată cu grâu cu destinația Africa, iar o altă ambarcațiune transportă grâul pe Dunăre cu ajutorul unui echipaj românesc. Astfel, navele se află acum în drum spre Bosfor, în pofida retragerii Rusiei din Inițiativa privind cerealele. Potrivit Kievului, alte trei nave urmează să ajungă prin coridorul umanitar pentru a fi încărcate în porturile ucrainene. O echipă de jurnaliști suedezi au reușit să vorbească cu marinarii de pe nava românească, care face naveta între porturile Ismail și Constanța.

Nava Excelsior a fost încărcată cu porumb ucrainean în orașul-port Izmail. Echipajul este românesc are o experiență vastă de a naviga pe Dunăre, dar nu s-au gândit niciodată că vor fi nevoiți să lucreze într-o zonă de război.

„Sincer, la început nici nu am dorit să mă duc, deoarece am doi copii acasă, am de plătit rate la bănci că mi-am făcut casă. Și sincer, nu prea aș avea curaj, dar acesta ne este serviciul și trebuie să ni-l facem”, a afirmat căpitanul Aurelian Stan.

Unul dintre marinari, Ștefan, le arată jurnaliștilor încărcătura de la bord de aproape 4.400 de tone, echivalentul a 175 de camioane. Cerealele nu trebuie să rămână în Europa, ci să meargă mai departe în Orientul Mijlociu. Dar mai întâi, porumbul trebuie reîncărcat pe un vas de tracțiune. Obiectivul României este să distribuie 60% din exporturile de cereale ale Ucrainei, iar portul Constanța este în curs de reconstrucție pentru a face față volumelor mari.

„Ne extindem capacitatea cu 25% într-un terminal capabil să transporte 70 de mii de tone pe zi, ceea ce îl face cel mai rapid din Europa”, a menționat Viorel Panait, manager portuar, Constanța.

Porumbul va continuă calea pe mare, iar nava Excelsior va reveni în portul Izmail, puternic bombardat. Când alarma se declanșează, căpitanul Aurelian Stan cu echipa de marinari pot doar să se roage la Dumnezeu.

„Le spun băieților să-și pună vestele de salvare și să se pregătească la posturile de adunare. Ne rugăm la Dumnezeu să nu lase dronele să cadă peste noi. Slavă Domnului că suntem bine”

Rușii au lovit de mai multe ori infrastructura portuară a Ucrainei la Marea Neagră, dar și căile alternative folosite, precum cele ale transportului pe Dunăre, în zona porturilor Ismail și Reni, de la granița cu România.

În total, au plecat din porturile ucrainene cinci nave, pe diverse rute, cu ajutorul autorităților române și bulgare. Cea mai mare dintre ele care folosește acest culoar este nava-cargo Aroyat, care are la bord peste 17 mii de tone ge grâu.

Citește mai mult