Internațional

Armenia a cerut o misiune de monitorizare a ONU în Nagorno-Karabah

Armenia a cerut sâmbătă, de la tribuna Adunării Generale trimiterea „imediată” în Nagorno Karabah a unei misiuni ONU pentru a monitoriza situația pe teren, în timp ce Azerbaidjanul a promis că armenii din regiunea secesionistă vor fi tratați ca „cetățeni egali”, transmite AFP și Agerpres.

Sursa: agerpres.ro
Sursa: Sursa: agerpres.ro

„Comunitatea internațională ar trebui să depună toate eforturile pentru desfășurarea imediată a unei misiuni inter-agenții a ONU în Nagorno Karabah, cu scopul de a monitoriza și evalua drepturile omului și situația umanitară și de securitate pe teren”, a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, repetând acuzații de „epurare etnică” în regiunea separatistă.

„Din păcate, nu avem un partener pentru pace, ci o țară care declară deschis că „motivul celui mai puternic este cel mai bun” și care folosește constant forța pentru a perturba procesul de pace”, a adăugat el, considerând că momentul ofensivei fulger lansate la început săptămânii de către Azerbaidjan nu a fost întâmplător, în plină reuniune a Adunării Generale a ONU. „Mesajul este clar: voi puteți vorbi despre pace și noi putem merge la război și nu veți putea schimba nimic”, a subliniat ministrul armean.

Cu câteva ore mai devreme, de la aceeași tribună, omologul său din Azerbaidjan a promis că armenii majoritari în Nagorno-Karabah vor fi tratați ca „cetățeni egali”.

Azerbaidjan a lansat o operațiune la începutul săptămânii în această regiune secesionistă populată în principal de armeni, obținând o victorie fulgerătoare. Separatiștii armeni au fost de acord vineri să predea armele.

Această enclavă muntoasă, care a fost atașată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer, a fost în trecut scena a două războaie între fostele republici sovietice Azerbaidjan și Armenia: între 1988 și 1994 (30.000 de morți) și în toamna lui 2020 (6.500 de morți).

Citește mai mult