Social

Advertorial// Ziua Cooperării Interreg 2023 la Chișinău: Programul România-Republica Moldova investește în dezvoltarea competențelor

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova a marcat Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova printr-un șir de activități în incinta Universității Tehnice a Moldovei, subliniind importanța competențelor în beneficiul cetățenilor, pentru părțile interesate la nivel local și național.

EUDelegationMoldova
Sursa: EUDelegationMoldova

Cu genericul „Împreună mai puternici, pentru un an european al competențelor", echipa Programului România-Republica Moldova a comunicat publicului despre proiectele finanțate de Uniunea Europeană, care au contribuit la depășirea obstacolelor dincolo de granițe, prin investițiile comune în competențele din domeniul educației, cercetării, educației antreprenoriale și inovare din cele două țări.

În cadrul evenimentului participanții au vizitat laboratoarele pentru industria auto și managementul deșeurilor industriale de la Universitatea Tehnică a Moldovei, modernizate cu sprijinul programului.

Totodată, aceștia au avut parte de o lecție deschisă dedicată studenților privind competențele antreprenoriale, susținută de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 din ambele state, misiuni diplomatice, partenerii și beneficiarii proiectelor, mediul academic, studenți, publicul larg și jurnaliști.

EUDelegationMoldova
Sursa: EUDelegationMoldova

Prezent la eveniment, șeful adjunct al Secției Cooperare a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Adam Grodzicki, a menționat: „A devenit o tradiție ca în fiecare an, în luna septembrie, să marcăm rezultatele tangibile obținute de toate programele de cooperare transfrontalieră. Această cooperare are ca scop facilitarea educării unor generații care comunică între ele pe baza încrederii reciproce. Acest lucru ne vorbește despre ambele părți ale graniței și este important, mai ales acum, când aspirațiile Republicii Moldova de aderare la UE sunt foarte mari.”

„Cu sprijinul financiar al acestui program au fost implicați mai mulți tineri în schimburi de experiență, au fost dezvoltate curricule comune, programe de masterat pentru universitățile din ambele țări. În felul acesta, s-a contribuit la alinierea educației între cele două țări, astfel încât să se faciliteze accesul lor la locul de muncă”, a spus Alexandru Teacă, consilier la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România.

La eveniment, beneficiarii a șase proiecte europene în domeniul competențelor au împărtășit experiențele și bunele practici obținute ca rezultat al participării la acest program.

EUDelegationMoldova
Sursa: EUDelegationMoldova

„Proiectul nostru „Valorificarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare – INTELWASTES”, a avut ca scop transferarea cunoștințelor, experiențelor și expertizelor prin dezvoltarea unui ghid de bune practici pentru producătorii din zona transfrontalieră. Nu în ultimul rând, unele echipamente și mijloace de dotare care au fost procurate în urma acestui proiect”, a spus Rodica Sturza din cadrul Universității Tehnice din Moldova.

Un alt beneficiar al proiectului „Metode inovative de formare profesională și colaborare educațională la nivel bilateral între România și Republica Moldova” a fost Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc” din Galați.

Directoarea liceului, Corina Gavrilov, a menționat că acest proiect a fost ca și copilul lor. Au iubit tot ce au făcut și s-au îmbogățit sufletește în urma derulării acestui proiect.

Ziua Cooperării Interreg a culminat cu gala de premiere a concursului de fotografie „Granițe comune. Soluții comune”. Lucrările fotografice trebuiau să evidențieze rezultatele proiectelor în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, având ca scop promovarea unor soluții comune la problemele de pe ambele părți ale granițelor.

EUDelegationMoldova
Sursa: EUDelegationMoldova

Câștigătorii concursului au fost premiați cu dispozitive moderne: smartwatch, căști audio și marele premiu - o trotinetă electrică.

Printre laureați se numără: Victoria Iachim – locul I (fotografie realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii, motor al cooperării socio-economice în comuna Tulucești, județul Galați, și comuna Sireți, raionul Strășeni”), Gheorghe Șova - locul II (fotografie realizată în cadrul proiectului „Călătorie pe meridiane culturale”) și Ion Urușciuc – locul III (fotografie realizată în cadrul proiectului „Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți”).

În fiecare an, pe 21 septembrie, programele de cooperare finanțate de Uniunea Europeană sărbătoresc Ziua Cooperării Interreg, pentru a marca buna vecinătate și valorile comune care unesc comunitățile aflate la granițele interne și externe ale Uniunii Europene.

Anul acesta, manifestările organizate cu ocazia Zilei Cooperării Interreg celebrează competențele de dezvoltare și buna vecinătate, realizate prin acțiuni de cooperare transfrontalieră. (Anul european al competențelor 2023)

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult